Met dreunende trom marcheren ze het voetbalveld op. Als Schotse doedelzakkers, maar dan op z'n Turks: Mehter Takimi uit Rotterdam, een muziekkapel gebaseerd op de oude militaire orkesten van het Ottomaanse Rijk.
Het optreden van de kapel, zaterdag in Enschede op de eerste dag van een voetbaltoernooi voor Turkse moskeeën in Nederland, was niet helemaal onomstreden. Een deel van de Turkse bevolking beschouwt de Mehter Takimi als een vorm van nationalistisch en militaristisch machtsvertoon, dat niet zou passen op een voetbalveld.
Een eerder optreden van een vergelijkbare kapel, bij de onthulling van het monument voor de Armeense genocide in Almelo, leverde in 2014 een groot aantal kritische reacties op. Volgens de organisatoren van het toernooi in Enschede is de kritiek op het optreden overtrokken. Het marcheren van de band en het spelen van de oude Ottomaanse krijgsmarsen is in hun ogen niet meer dan een vorm van folklore. "Turkse mensen die zulke dingen zeggen, kennen hun eigen geschiedenis niet", aldus Fehrat Ceri van het organiserende moskeebestuur in Enschede. "De enige reden dat ze hier zijn is dat we deze dag iets speciaals wilden hebben. Optredens van deze bands zijn altijd spectaculair. We hebben er geen enkele bedoeling mee."
Veertien moskee-teams namen deel aan de finale van de Diyanet Cup, het jaarlijkse voetbaltoernooi van de Islamitische Stichting Nederland. Uit Twente behoorde onder meer een team uit Haaksbergen, de winnaar van vorig jaar, tot de deelnemers.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM