Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Column Jan Visser 10 juni 2016

1465575280

Hoewel het midden in de zomer is, begeef ik mij vanmiddag op glad ijs. Dat komt omdat ik het met u wil hebben over het redactiebeleid van Tubantia en van onze lokale omroep. Nou, maak ik gebruik van de lokale omroep, dus als ik binnenkort niet meer te horen ben op deze zender, dan weet u hoe dat komt.

Ter zake; de stadsredacties van de Tubantia en van Enschede FM zijn bij elkaar in één kantoorruimte in Roombeek gaan zitten, de zogenaamde newsroom. Dat is een goed idee, want daar vallen efficiëncy-voordelen te behalen. Zo kan 1 journalist hetzelfde verhaal gebruiken
-voor het nieuwsoverzicht op de websites van Tubantia en Enschede FM,
-voor de radiouitzending van Enschede FM,
-voor de lokale televisie en
-voor de Tubantia.

Vijf, zes dezelfde verhalen; efficiënt maar het leidt wel tot verschraling van de nieuwsvoorziening. Maar er is meer. Tot voor kort was er een politiek tv-programma elke maandagavond gepresenteerd door Willem Habers. Waarom dat programma is gestopt, weet ik niet en misschien wil ik het ook wel niet weten. Wat ik wel weet is dat beide redacties hebben besloten minder aandacht te besteden aan de lokale politiek. Waarom? Dat heeft de chef van de stadsredactie mij geprobeerd uit te leggen, maar ik begreep er geen snars van.

Verslaggeving over wateroverlast en de invoering van Diftar gebeurt nu aan de hand van participerende journalistiek. Journalisten met water in hun kelder schrijven daarover, of journalisten gaan deelnemen aan een proef met gescheiden afval en Diftar. Zo maken ze zelf nieuws en hoeven niet over kibbelende politici te schrijven, die ’s avonds na de deadline nog volop bezig zijn. De wateroverlast- en afvalproblemen liggen echter wel op het bordje van de politiek en niet in de newsroom. Laat duidelijk zijn, er is in Nederland sprake van persvrijheid, waardoor journalisten in alle vrijheid hun gang kunnen gaan. En wie ben ik dat ik daar vraagtekens zou mogen zetten?

Maar een krant die zegt hart voor de regio te hebben, heeft ook een verantwoordelijkheid ten opzichte van die regio. Zowel de Tubantia als TV Enschede FM zouden duidelijk moeten maken, waarom ze de plaatselijke politiek mijden. De Tubantia als belangrijkste medium in de regio, TV Enschede FM vanwege het geld dat er in is gestoken en de innige samenwerking met de Tubantia. Straks zijn Bert, mijn medecolumnist, en ik de enige luizen in de pels van de overheid. Dan hebben we alles voor elkaar, maar geen tijd en kennis voor bijvoorbeeld een deskundige begeleiding van de gemeenteraadsverkiezingen.

Lokale media dienen over lokale politiek te schrijven en als die politiek saai, dom of slecht is moeten ze over de saaiheid, domheid en slechtheid van het bestuur schrijven. Als ze dat niet durven, kunnen of willen zijn ze bang, onbekwaam of arrogant. En dat zijn ze niet, geloof ik. Ze moeten nummer 1 in de nieuwsverschaffing willen zijn, op alle gebieden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.