De 31-jarige Jasper de Jong is aan de Universiteit Twente gepromoveerd op het gebied van speltheorie. De Jong richtte zich op het Nash-equilibrium, of Nash-evenwicht. Een wiskundig spel waarbij spelers beslissingen nemen op basis van hun eigen weloverwogen doel. , legt hij uit.
Het evenwicht is bereikt als elke speler een strategie heeft bepaald, en niemand kan profiteren door van tactiek te veranderen. Niet impulsief handelen, maar de voors en tegens tegen elkaar wegstrepen.
De Jong noemt een voorbeeld. "Als je een nieuwe nier nodig hebt zijn er twee manieren om die te krijgen. De eerste is via de wachtlijst. Een donor overlijdt en de patiënt bovenaan de wachtlijst krijgt de nieuwe nier.
Maar, vervolgd De Jong, Interessanter wordt het als er twee patiënten zijn die allebei een donornier kunnen krijgen van een vriend. Patiënt één heeft bloedgroep A en zijn vriend bloedgroep B, terwijl de andere patiënt bloedgroep B heeft en zijn vriend A. In de praktijk kun je dan ruilen. In de praktijk gaat het namelijk niet om twee, maar soms tientallen vrienden en wie krijgt dan welke nier? Want wat als jouw donor kerngezond is, niet rookt of drinkt en voldoende sport, terwijl jij in aanmerking komt voor een nier van iemand die minder gezond is? Het is dan zaak om tot een goede regeling te komen, waarbij de levensverwachting in alle gevallen zo hoog mogelijk is. Natuurlijk kan het zijn dat iemand zich terugtrekt, maar ook hier bereik je het Nash-equilibrium als de mensen die je helpt tevreden zijn."
TV Enschede FM sprak met Jasper de Jong over zijn onderzoek. Beluister het fragment hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM