Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Stortkokers verdwijnen uit dertien flats in Enschede-Zuid

205461 471953 1

Er is geen ontkomen aan, de stortkokers verdwijnen uit de dertien flats in de Wesselerbrink. In 2017 gaat Enschede aan diftar, waarbij de vervuiler betaalt. Twee jaar later gaat de stad omgekeerd inzamelen. Voor de stortkoker met onderaan de container waarin rijp en groen ongescheiden op een hoop komen is gewoonweg geen plaats meer.

Afvalwethouder Hans van Agteren zegt dat hij de 1.300 huishoudens in de hoogbouw heeft kunnen overtuigen om afscheid te nemen van de stortkokers. Ook al zijn ze ideaal in gebruik, ze zijn niet meer van deze tijd."

Milieueilanden
Om ze tegemoet te komen krijgen de bewoners containers dichtbij de flats milieueilanden. Elke flat krijgt een eigen container voor restafval en mogelijk een papiercontainer. Daarbij komt een proef met gft-containers. Bijzonder, volgens Van Agteren, want voor heel veel steden is gft-inzameling in de onderzoeksfase . Hoe om te gaan met de stank en vieze nattigheid van keukenafval is nog onontgonnen terrein. Als de pilot met gft-containers niet slaagt, moeten we wat anders bedenken. Bijvoorbeeld de schillenboer of gootsteenvergruizers en alles wat we nog meer kunnen bedenken.

Afvalcoaches
Ook de vulopening voor restafval wordt kleiner gemaakt en het tarief verlaagd. Flatbewoners kunnen vaker hun vuilniszak weggooien voor een lager tarief: 40 liter afval voor de prijs van 30 liter. Mochten ze nog geen weg weten in afvalland, dan heeft Van Agteren afvalcoaches achter de hand.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Voorbeeldfoto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.