Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Zoutwinlocaties AkzoNobel onder de loep na lekkage diesel

205549 Akzo Nobel stacked logo

Staatstoezicht op de Mijnen laat alle 550 zoutwinlocaties van AkzoNobel onderzoeken op mogelijke lekkages, na het weglekken van 11.000 liter dieselolie bij een boorput nabij de Zwartevennenweg in Enschede.


De lekkage deed zich al voor tussen september 1987 en juni 1989. Pas in mei 2015 werd de vervuiling ontdekt door AkzoNobel. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de gemeenten Enschede en Hengelo werden pas een jaar later geïnformeerd, op 31 mei 2016. Dit meldt minister Kamp van Economische Zaken donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Diesel
De diesel werd als hulpstof gebruikt bij de zoutwinning. Het gaat om een gangbare methode, die nog steeds bij de zoutwinning wordt toegepast. De diesel vormt een laag op de pekel in de zoutholte, waardoor aan de bovenkant van de caverne geen zout gewonnen wordt. Daardoor blijft een stevige laag intact, die voorkomt dat een caverne instort.

Door twee lekkende schroefverbinding tussen twee pijpdelen, op dieptes van 54 en 97 meter, kon de diesel weglekken. Na 1989 is zo ook 21.000 liter pekel weggelekt.

550 zoutboringen
SodM laat nu alle 550 zoutboringen van AkzoNobel onderzoeken in het zogenaamde Twenthe-Rijngebied. Het gaat in alle gevallen om boringen in Twente. Vier daarvan krijgen speciale aandacht, omdat die boringen lijken op boorput 335. Dat is de winlocatie aan de Zwartvennenweg waar de lekkage zich heeft voorgedaan.

Volgens AkzoNobel heeft de olie zich in het slechtste geval vijftig meter verspreid. De pekel kan tot drie kilometer verderop terechtgekomen zijn. Het dichtstbijzijnde drinkwaterwingebied van Vitens ligt op 5 kilometer afstand van de boorput. Vitens zegt dat er geen onmiddellijk gevaar dreigt voor de drinkwatervoorziening. Planten en bomen in de omgeving lijken volgens de minister niet aangetast door zout, wat er op zou kunnen wijzen dat de effecten van de pekellekage meevallen.

Spoed
SodM acht de berekeningen van AkzoNobel echter onvoldoende nauwkeurig en heeft het bedrijf opgedragen met de grootst mogelijke spoed de werkelijke omvang van de bodemverontreiniging en de mogelijke gevolgen daarvan in kaart te brengen , zo schrijft Kamp in zijn brief aan de Kamer. De lekkage heeft volgens Kamp geen gevolgen voor de opslag van diesel in een caverne onder het industrieterrein Marssteden. Het boorgat zou daar geheel anders zijn uitgevoerd, namelijk met een dubbele buis.

Het GroenLinks-kamerlid Van Tongeren heeft Kamp al mondelinge vrage in het vooruitzicht gesteld. Het Provinciale Statenlid Robert Jansen van deze partij wil van Gedeputeerde Staten weten hoe het kan dat AkzoNobel al een jaar van de lekkage weet, maar dit pas onlangs heeft gemeld. Ook vraagt hij welke consequenties GS trekken met betrekking tot de opslag van dieselolie in zoutcavernes.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.