Twee maal per jaar wordt de financi”ele temperatuur van de gemeente gemeten. Dat gebeurt bij de begroting van het volgende jaar, dus in 2016 wordt de begroting 2017 behandeld en een tweede meetpunt is de jaarrekening van het voorbije jaar. Dus in dit jaar – 2016 - wordt de jaarrekening over 2015 behandeld en kun je zeggen of de gemeente over het afgelopen jaar goed of slecht geboerd heeft. Nu is er meestal wel belangstelling voor de begroting van het volgend jaar, want daarin staan de plannen die het college het volgend jaar wil realiseren en of daar geld voor is.
Maar daar wil ik het niet met u over hebben. Ik wil het met u hebben over de Jaarrekening 2015. Bij een jaarrekening hoort een accountantsverklaring. In de accountantsverklaring zegt de onafhankelijke deskundige, die de accountant is, niet dat de getallen van het desbetreffende stuk kloppen, maar hij denkt dat het best eens de ware cijfers kunnen zijn.
En daar zit een klein probleempje met de accountantsverklaring over de jaarrekening van 2015 van de gemeente Enschede; die verklaring is er niet. De accountant heeft geen verklaring willen afgeven. Weet u waarom? De gemeente is 60 miljoen Euro kwijt . De gelden waren bedoeld voor de decentralisaties; de overgang van de zorg van rijk naar gemeenten. Daar werd zo door het rijk op gekort dat er extra geld vanuit Den Haag kwam. En die gelden zijn verdeeld onder de zorginstellingen,een cadeautje. De instellingen hoefden alleen aan de gemeente rapporteren wat ze ermee gedaan hadden. En dat hebben ze niet gedaan. En nu weet de gemeente niet waar 60 miljoen is.
Nu denkt u: “ Dat kan niet in Nederland, wel in een bananenrepubliek waar de een of andere dictator de verkregen ontwikkelingsgelden rechtstreeks bij een Zwitserse bank deponeert, maar niet in Nederland.”
U zit ernaast, hetzelfde gebeurt ook in andere Nederlandse gemeenten en leest u er iets over? Ikke niet. Het is dus mogelijk dat in heel Nederland honderden miljoenen naar zorginstellingen zijn gegaan en wat die ermee gedaan hebben weten we niet. Of willen we dat niet weten?
De bestuurders zitten te wachten op een verandering van vertrouwen in de economie, ze zijn alvast begonnen met iedereen te vertellen dat de werkgelegenheid zo is toegenomen. Nog een paar van dit soort mededelingen en we zijn alle ellende vergeten en iemand die voorzichtigheid op financieel gebied predikt is een zeurkous. De heren op het stadhuis zijn bezig met hun positionering binnen de politieke partijen voor de eerstvolgende verkiezingen. En dan kunnen ze een slecht verhaal niet gebruiken. Let maar op, het gaat de komende jaren steeds beter met Enschede.
60 miljoen weg? Een kniesoor die daar op let. Als je het geld vindt moet je het toch teruggeven aan het rijk.