Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Pijnloze diabetesprik bezorgt Enschedeër kopzorgen

206403 istock 000020225426 medium

Diabetes-patiënt Theo Niemeijer heeft sinds kort een huidsensor in zijn boven-arm om de bloedsuiker te meten. Het systeem lijkt een doorbraak. Alleen, Menzis vergoedt het (nog) niet. Voor Theo Niemeijer was niet de vraag óf hij het meetsysteem zou aanschaffen, maar meer hoe hij het zou moeten betalen.

Door de neuropathie aan zijn handen, de zenuwen zijn aangetast door de suikerziekte, kan Niemeijer zijn glucosewaarden niet langer checken via de traditionele vingerprik. "Te pijnlijk. Op het laatst kon ik geen boterham meer smeren ", vertelt Niemeijer.

Advies
Op advies van zijn arts bestelde hij ruim twee weken terug het systeem Free Style Libre (FSL) van fabrikant Abbott. Een sensor ter grootte van een twee-euromunt is op zijn bovenarm geplakt. Theo haalt de bijbehorende meter over de sensor heen en voilà , het cijfer 15.2 verschijnt op het schermpje van de meter. De waarde is trouwens iets te hoog. Maar zo snel gaat dat dus.

Onder de sensor klikt een naaldje van 5 millimeter vast in de huid. Dat niet voelbare naaldje meet de waarden. Een grafiek vlecht de recente meetresultaten aan elkaar. Via de computer stuurt Theo de gegevens door naar zijn diabetesverpleegkundige, die zo nodig direct een advies terugstuurt. Tot zover letterlijk geen centje pijn. Maar dat is even buiten Theo s portemonnee gerekend.

1500 euro
De FSL-meter kost 175 euro, inclusief twee sensoren. Elke veertien dagen moet een nieuwe sensor à 60 euro op de arm. Op jaarbasis gaat het om ruim 1.500 euro. Dat is een forse kostenpost. Echtgenote Ineke Niemeijer: Maar we hebben geen alternatief. Het gaat om zijn gezondheid.

Diabetesvereniging Nederland (DVN) noemt de FSL veelbelovend. Maar zegt in lijn met het MST dat onafhankelijk onderzoek naar de werking ervan ontbreekt. De firma Abbott meldde na door haar zelf gefinancierd onderzoek dat het aantal hypo s met de FSL met 40 procent daalt. Mede op aandringen van de DVN heeft verzekeraar Zilveren Kruis nu het initiatief genomen voor nieuw onderzoek onder 4.000 patiënten.

Basispakket
Dit wordt uitgevoerd door het Diabetesonderzoekscentrum van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Directeur Olof King van DVN heeft begrip voor de Nederlandse zorgverzekeraars die geen van allen de FSL vergoeden, maar de uitkomsten van het objectieve onderzoek afwachten. De volgende stap is dat het Zorginstituut Nederland bepaalt of het product in het basispakket komt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.