"Met FC Twente zijn afspraken gemaakt over de structuur van de club. Maar de KNVB gaat niet over de poppetjes, als het maar niet dezelfde zijn als in het verleden. Of Onno Jacobs de geschikte man is, daar gaan wij niet over."
Het vertrek van Jacobs als algemeen directeur roept vragen op. De financiers van FC Twente waren ontevreden over zijn functioneren. In het rapport van onderzoeker Knüppe staat echter nadrukkelijk dat de geldschieters geen enkele invloed mogen hebben op het beleid van FC Twente. Deze regel geldt niet voor de andere clubs. Daar geldt als regel, dat een meerderheid van de raad van commissarissen geen financiële belangen in de club mag hebben .
Het moment waarop Jacobs vertrekt, is opvallend. Met ingang van 17 juni, toen duidelijk werd dat Twente de licentie zou behouden, ging automatisch het contract in dat hem van 1 juli 2016 - vrijdag dus - tot 1 juli 2017 in vaste dienst aan de club zou verbinden.
Privésituatie
Op de site van FC Twente zegt Jacobs: Ik had mij voorgesteld om dit - kijkend naar mijn privésituatie - in een opzet te doen die het mogelijk maakt een baan hier in Twente te combineren met het blijven wonen in de Randstad. Alles afwegende constateer ik echter dat mijn privésituatie niet te verenigen is met een baan bij een club waarin mijn 24/7-aanwezigheid gewenst is.
Desgevraagd legt hij uit dat een dynamische krachtenveld ervoor zorgt dat hij voortdurend aanwezig moet zijn. "Alle stakeholders, zoals sponsors, bestuurders, gemeente, KNVB en supporters, hebben een mening over de manier waarop de club geleid moet worden. Het vereist 100 procent aanwezigheid om in dat krachtenveld te kunnen functioneren."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM