Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

MST doet niet aan geheimhouding

206914 MST hoofdingang Koningsplein

In de vaststellingsovereenkomsten die MST sluit met patiënten zijn geen geheimhoudingsclausules opgenomen. Het ziekenhuis reageert met die mededeling op uitspraken van minister Schippers van Volksgezondheid.

De minister wil dat er een einde komt aan overeenkomsten met patiënten of nabestaanden, waarin deze in ruil voor een geldbedrag, afzien van een melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), een tuchtklacht of een gesprek met lotgenoten. Met de maatregelen moet worden voorkomen dat zorginstellingen calamiteiten onder de pet houden, of proberen ze toe te dekken door betrokkenen contractueel te verplichten hun mond te houden.

Ziekenhuis MST zegt in een reactie: MST heeft op dit moment geen mening over de stelling van minister Schippers. MST is verzekerd tegen aansprakelijkheid en volgt daarin het model van de verzekeraar. In vaststellingsovereenkomsten die onze verzekeraar mede namens MST sluit met patiënten of nabestaanden, is geen geheimhoudingsclausule opgenomen .

Volgens het MST komt het een enkele keer voor dat het ziekenhuis een vaststellingsovereenkomst sluit met een patiënt. Maar ook dan wordt het model van de verzekeraar gevolgd , aldus de officiële reactie.

De woordvoerder van ziekenhuis ZGT laat desgevraagd weten: Het is binnen ZGT geen kwestie want we sluiten nooit geheimhoudingsovereenkomsten af. Elke patiënt of nabestaande is dus ook na een afspraak over schadevergoeding gerechtigd om actie te ondernemen .

Ziekenhuizen en andere instellingen hebben een half jaar tijd om hun beleid zonodig aan te passen. Blijken er tijdens de controle door de inspectie toch nog geheimhoudingsclausules te bestaan, dan komt er een wettelijk verbod.

Afgelopen april constateerde de IGZ op basis van 46 meldingen, dat er in zes gevallen sprake was van ongewenste elementen . Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de verplichting van patiënten af te zien van praten met de media in ruil voor een geldbedrag. Of zich dergelijke gevallen in Twente hebben voorgedaan, is niet bekendgemaakt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.