Kringloop Enschede aan de Emmastraat blijkt brieven te sturen naar nabestaanden van net overleden mensen. De brief begint met een condoleance. Daarna volgt een aanbod. 'We begrijpen dat er in deze moeilijke tijd veel op u af komt. Wij hopen u enigszins van dienst te kunnen zijn, via onze regionale ophaaldienst'.
Een vrouw uit Nijverdal kreeg zo'n brief, binnen een week nadat de overlijdensadvertentie van haar zus in de krant had gestaan. De vrouw is geschokt, verdrietig, gekwetst. Boos ook. Het eerste woord dat haar te binnen schiet is: aasgieren. "Je bent als familie in diepe rouw. Hoe respectloos kun je zijn? Het laatste waar je op zit te wachten, is een brief gestuurd uit winstbejag. Dit klinkt wel erg naar: de één zijn dood is de ander zijn brood.
De Nijverdalse heeft een klacht ingediend bij de kringloopwinkel. Ze wil dat die stopt met zulke 'kwetsende speuracties' naar adresjes waar mogelijk wat te halen valt. Ze krijgt steun van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). "Rouwende families laat je met rust. Dit klinkt een beetje naar lijkenpikkerij", zegt bestuurder Marcel van Goch, zelf eigenaar van vijf kringloopwarenhuizen. "Wij doen het niet en ik zou het onze leden ook absoluut afraden. Ik ken er ook geen die dat doet. Het is respectloos." Kringloop Enschede is niet aangesloten bij BKN.
De eigenaar van Kringloop Enschede aan de Emmastraat, Willie de Leeuw, wil amper reageren. Maar hij heeft geen twijfel bij de handelwijze. "Zo'n 99 procent van de mensen is blij met ons aanbod. In veel gevallen moet in korte tijd een huis worden leeggehaald. Bij verzorgingshuizen soms binnen een week en wij kunnen daarbij helpen. Ik kan die mevrouw excuses aanbieden, meer kan ik niet doen." Nadere vragen wil De Leeuw niet beantwoorden. "Nee, daar heb ik geen belang bij en ik heb het druk", zegt hij. Hij hangt op.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM