Rond een luchthaven gelden allerlei hoogtebeperkingen voor bouwwerken. In en vlakbij de aanvliegroutes is helemaal geen windmolen toegestaan. Het gehele grondgebied van Enschede is bovendien aangemerkt als 'zachte zone'. Dat wil zeggen dat bouwwerken die boven 150 meter boven het maaiveld uitkomen, alleen gebouwd mogen worden als ze voor piloten geen obstakel vormen voor de zichtbaarheid van het vliegveld. Daarvoor is een verklaring van geen bezwaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport nodig.
Windmolenlocaties
Maar wat betekent dat concreet voor de negentien windmolenlocaties die door de gemeente als 'kansrijk' zijn aangewezen? In elk geval dat zes locaties (Boeldershoek, noordzijde UT en vier plekken binnen de driehoek Enschede/Oldenzaal/Losser) niet geschikt zijn voor een windmolen. Aan de Windmolenweg (twee opties), in en rond het Rutbeek (vijf opties), in buurtschap Zuid-Esmarke (vier opties), op het UT-terrein (één optie) en in het buitengebied ten zuiden van Glanerbrug (één optie) zijn in theorie nog wel windmolens mogelijk. Mits het ministerie toestemming geeft.
Vliegtuigkundig onderzoek
Voor die toestemming moet de initatiefnemer met een vliegtuigkundig onderzoek aantonen dat de windturbine geen beperking voor vliegverkeer vormt. Dat betekent dat het langer duurt dan verwacht om een vergunning te krijgen. De kosten van het vliegtuigkundig onderzoek komen bovendien op het conto van de initiatiefnemer.
Desondanks denkt de gemeente dat het resultaat vrijwel altijd positief zal zijn. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum concludeert in zijn rapport dat windmolens vrijwel nergens het zicht op de luchthaven zullen beperken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Carlo ter Ellen