Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Column Jan Visser 5 augustus 2016

1470406975

In de Tubantia van afgelopen woensdag, staat een commentaar van de hoofdredactie op het rechtsgeding van onder anderen Milieudefensie tegen de Nederlandse staat. Milieudefensie stelt dat de staat nalatig is bij de bestrijding van luchtvervuiling, waarvoor Europese regels gelden.

Het kabinet is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit Europese beleid en kan ter verantwoording worden geroepen door de Tweede Kamer. Maar dat gebeurt niet. De dames en heren volksvertegenwoordigers hebben blijkbaar andere prioriteiten.

Ook de Enschedese politiek kent zaken, die ze al of niet bewust laat liggen. Neem de bodemvervuiling door Akzo. Is dat altijd een hot item geweest? Ja, nu even met al die lekkages. Maar heeft de overheid een streng beleid op bedrijven als Akzo, Eternit, de NAM? Ik heb het tot nu toe niet gemerkt. Werkgelegenheid gaat voor. Drie grote bedrijven, met duizenden werknemers. Maar er zijn meer bedrijven, die zo maar in een nachtmerrie kunnen veranderen. Afgelopen week een brandje bij Urenco. Als dat toch misgaat is daar geen houden aan. Zijn wij voorbereid op een vervuiling met verrijkt uranium? En net over de grens zit afval van kerncentrales in de bodem en in Lingen staat een kerncentrale. Weten we wat voor vuiligheid er net over de grens in de grond is gestopt? Rotzooi wordt altijd in het grensgebied geloosd; daar wonen weinig mensen waarvan de helft over de grens.

Een ander voorbeeld. Een kort geding, gistermiddag over een festival dat geluidsbarrieres wil doorbreken; het Air force festival. Verwacht aantal bezoekers: 10.000. Een half FC Twentestadion.

Willen we dat? Blijkbaar wel. De rechter kwam met de toepassing van het bestaande recht niet ver en keurde de verleende vergunning goed.

Democratie is verdeling van de macht, volgens het principe “de meerderheid beslist”. Dat betekent niet dat een dergelijke beslissing goed is, nee het betekent dat het een geldige beslissing is. De regel: de meerderheid beslist” gaat over hoe er gespeeld wordt, niet over de inhoud.
Het gaat over mensen: hoe krijgen mensen macht, hoe komen er wetten en hoe worden die nageleefd en gehandhaafd? .

Een rechter kijkt naar wat de partijen hem voorleggen en dat was de vraag hoe groot is de schade aan flora en fauna door één dag heavy metal op de vliegbasis?

En de rechter zei: “Zal wel meevallen met die diertjes en plantjes” en.naar andere zaken heeft hij niet gekeken, want dat werd niet gevraagd. Er werd niet gevraagd naar de verkeersoverlast voor mensen en ook niet naar de superkorte terinzagelegging van twee weken, terwijl 6 weken verplicht zijn. Zijn de indieners te laat dan mag de aanvraag niet in behandeling worden genomen.

De rechter heeft getoetst aan wat voorlag en dacht: “De democratie in Enschede heeft tot nu toe geen behoefte gehad aan betere wetgeving voor het vliegveld. Dat mag. En die vleermuis? Ach, die vleermuis komt wel terug."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.