Ook na het luidruchtige hardcorefestival Airforce wordt het niet rustig op het terrein van de voormalige luchthaven Twente. Het natuurgebied en z n omwonenden worden geplaagd door allerlei overlastgevende en vaak illegale activiteiten. Gebiedsbeheerder ADT probeert oplossingen voor de problemen te vinden, maar slaagt daar volgens Frank Kleinsman, restauranthouder aan de Weerseloseweg, niet echt in.
"Het is vechten tegen de bierkaai. Overal in dit gebied zitten zuipketen waar vaak luidruchtige feestjes worden gegeven. Illegale kroegen, maar ADT doet er niks tegen. Er crossen hier wekelijks personen met motoren door het gebied, en ook daar doet niemand iets aan."
Toezicht
Veel toezicht is er niet. Volgens Kleinsman berust dit bij een buitengewoon opsporingsambtenaar van landgoed Twickel. Omwonenden hebben wel een buurtapp om elkaar en de politie te waarschuwen bij illegale activiteiten. "Maar er wordt lang niet altijd opgetreden."
Feestje
Ook Maarten Witteveen, bewoner van het gebied en bestuurslid van de Stichting Lonnekerberg, ervaart het gebrek aan beheer en handhaving als een probleem. "Zondagavond was er in de buurt een feestje met veel harde muziek en vuurwerk. Tegen een vergunningsplichtig festival als Airforce kun je nog protest aantekenen, maar dit is overlast waar niet tegen wordt opgetreden."
Bekend probleem
Nicky Struijker Boudier, woordvoerder namens ADT, spreekt van een bekend probleem van jonge natuurgebieden. "De luchthaven is sinds 10 april open voor publiek. Dat is een succes, de VVV s in de omgeving vragen deze zomer allemaal om extra folders en we krijgen enthousiaste reacties. Maar je ziet ook dat nog niet iedereen duidelijk is wat de spelregels zijn", zegt ze.
Maar soms blijkt er ook sprake van regelrecht vandalisme. "We hebben al meegemaakt dat afsluitpaaltjes van wegen gesloopt worden en dat er kettingen van afzettingen worden doorgeknipt. Vervolgens rijdt men met auto s en motoren dwars door het gebied. Je snapt niet dat mensen zo met zo n mooi stukje natuur omgaan."
Borden
Volgens Struijker Boudier werden de problemen deels veroorzaakt door onduidelijke aanwijzingsborden. Om het landschap niet te verstoren werden geen gebods- en verbodsborden geplaatst, maar natuurstenen platen neergelegd naast wandel- en fietspaden. "Maar die zagen mensen gewoon over het hoofd." En dus zijn onlangs weer de gebruikelijke bordjes op houten palen neergezet.
Enschede FM sprak met Gerry Waanders, projectleider van ADT en Frank Kleinsman restauranthouder aan de Weerseloseweg. Beluister de fragmenten hierboven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM