Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Noodopvang Enschede staat leeg, azc ter discussie

214442 noodopvang 1

De discussie over het nog te bouwen asielzoekerscentrum Eschmarkerveld moet opnieuw. Dat vindt coalitiepartij Burgerbelangen nu de noodopvang aan de Getfertsingel zes weken na de opening leegstaat.

De laatste vluchteling is een week geleden uit de noodopvang vertrokken. Op het hoogtepunt zijn er 180 mensen opgevangen. Het voormalige Tubantia-pand is voor een jaar van de gemeente gehuurd. "Uit de gang van zaken rond de noodopvang blijkt dat het azc niet nodig is. Wat ons betreft kan daar nu definitief een streep door", zegt Niels van den Berg van Burgerbelangen. Die partij stemde tegen de komst van het azc.

Kostenplaatje
Ook andere fracties zijn verbaasd. "De gemiddelde bezettingsgraad bedroeg sinds de opening 90 vluchtelingen. Als je de kosten voor verbouwing en inrichting van minimaal 1 miljoen euro deelt door dat aantal, kom je op een kostenplaatje van 11.000 euro per vluchteling", zegt Eric van der Aa (CDA). "Ik ben bang dat het richting de 20.000 euro per persoon gaat, want het Centraal Orgaan opvang asielzoekers doet geheimzinnig over de exacte kosten."

Hij wil weten wat de kosten voor verbouw, verblijf, personeel en huur voor de noodopvang zijn. Desnoods doet hij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. En hij vraagt zich af welke kosten er al zijn gemaakt voor azc Eschmarkerveld. "Ik zeg niet dat het azc, waarvan de bouw is uitgesteld, er niet meer moet komen. Maar het COA moet garanderen dat we daar niet hetzelfde fiasco krijgen als met de noodopvang."

Raadsbesluit herzien
Van de grote partijen in Enschede is Burgerbelangen vooralsnog de enige die vindt dat het raadsbesluit over de komst van een azc moet worden herzien. Burgerbelangen stemde vorig najaar tegen. Net als de eenmansfracties van OPA en Enschede Anders. De andere 32 raadsleden waren voor.
Onvrede
Dat is nog steeds zo. Toch neemt de onvrede in de Enschedese politiek over de wijze waarop het COA opereert toe. "Het COA moet wat ons betreft dit jaar nog aangeven of het gaat bouwen of dat er een streep door gaat", vindt D66-raadslid Gertjan Tillema. "De locatie tien jaar lang achter de hand houden voor het geval dat, is niet fair tegenover de omwonenden."
Kleiner azc
Oud-wethouder Dick Buursink is onafhankelijk voorzitter van de commissie van belanghebbenden, waartoe ook de omwonenden van het toekomstige azc behoren. Hij pleit nog eens voor een kleiner azc met 450 in plaats van 600 bewoners. "Het COA wil er, in afwijking van het oorspronkelijke plan, een extra gebouw neerzetten. Er komt geen centrale keuken, maar op elke zeven appartementen komt er een gezamenlijk keukentje. Dat vraagt meer ruimte. Het college moet daar niet in meegaan en de raad moet zich hierover laten horen. Het moet bij vier gebouwen blijven. Ook elders in het land blijken kleinere azc's plotseling wel mogelijk."
Opvanghuis
Forza Enschede, dat aan de eerstvolgende raadsverkiezingen wil meedoen, heeft een oplossing voor de lege noodopvang aan de Getfertsingel. "Maak er een opvanghuis van voor zwervers die 's winters buiten slapen. Dan maak je goed gebruik van gemeenschapsgeld", zegt voorman Nody Holkamp. "Namens mijn werkgever heb ik twee weken geleden 200 bedden moeten bijplaatsen in die noodopvang. Nu is er geen asielzoeker meer te bekennen, belachelijk."

De verminderde toestroom aan vluchtelingen en de doorstroming naar andere opvangplekken hebben ertoe geleid dat de laatste bewoners de noodopvang hebben verlaten. De twintig COA-medewerkers horen komende week wat er met hen gaat gebeuren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.