Abdelaziz M'hamed (43) ontvluchtte zijn geboorteland Algerije, waarna hij in Nederland terechtkwam. Sinds 2001 wacht hij vergeefs op een permanente verblijfsstatus. Boos pakt Abdelaziz M'hamed (43) een stapel papieren, van meetkundige schetsen die herinneren aan zijn studie exacte wetenschappen tot aan een recente beschikking waaruit blijkt dat hij nog in een asielprocedure zit. Hij wappert met de paperassen en gooit ze op de grond. "Allemaal regels, regels. Ik begrijp hier niks van. Ik val volgens mij helemaal niet onder die bed-bad- broodregeling, toch zit ik hier. Moet ik mee naar binnen om met het leger (Leger des Heils, red.) te praten? Ik heb niks met het leger", klaagt hij en zwaait met een document van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Vertrekken Toch wordt M'hamed sinds woensdagmorgen als een uitgeprocedeerde opgevangen in het voormalige Tubantiapand, samen met negen anderen. Volgens de regels moeten ze worden uitgezet, maar in Enschede mogen ze rekenen op bed, bad en brood, op sobere wijze geleverd door het Leger des Heils. M'hamed: "Het leger doet zijn best". Maar het liefst gaat hij weg, zo snel mogelijk. "Als de mensen maar alle documenten over mij verwijderen. Vingerafdrukken, procedures, alles. Dan vertrek ik."
Waarheen? "Dat is mijn probleem. Maar hoe gaat dat? Dan vertrek je, ga je naar een ander land en zeggen ze: jij komt uit Nederland. Dus moet je terug naar Nederland. Daarom wil ik dat ze alles over mij deleten." Terug naar Algerije kan niet, zegt M'hamed. Hij zwaait met een in het Arabisch opgesteld formulier waaruit zijn onveiligheid zou blijken. In het oude Tubantia-pand spreekt de verslaggever van deze krant met meerdere lotgenoten. Onder hen is de stemming al niet veel beter.
Toekomst
Hoe lang de tien uitgeprocedeerden worden opgevangen in het Tubantiapand is niet bekend. Er is geen toekomst voor de groep in de nieuwbouw van het Leger des Heils. "Daar is het gebouw niet op ingericht", zegt Dik van den Hoek, directeur Overijssel bij het Leger de Heils. Hij wijst erop dat de tien uit voorzorg zijn verhuisd. Want bij de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop is mogelijk asbest vrijgekomen. De ex-bewoners hebben echter niets te vrezen, bezweert van den Hoek. "Een risico voor de gezondheid van deze mensen is er niet geweest."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Carlo ter Ellen