Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Misdaadjournalist veroordeeld voor smaad na moord op Sandra

215312 rechtbank hamer 39

Freelance-verslaggever Hendrik Jan K. (61) is veroordeeld voor smaad in de moordzaak op de 18-jarige Sandra van Duijl in Enschede. Op zijn website www.misdaadjournalist.nl wees hij haar ex-vriend Dave aan als moordverdachte, terwijl deze part noch deel aan het levensdelict had. Hij stond met volle naam en foto zonder balkje op K.'s crime-site.

Dat strafte de Almelose politierechter Gerlof Meijer af met een voorwaardelijke boete van 500 euro. Bovendien moet de misdaadspecialist uit Wezep het slachtoffer 1.000 euro smartengeld betalen. Sandra's vriend Thijs van Z. (21) bekende het wurgen van de jonge Enschedese, in een bosgebied aan de stadsrand. Hij is veroordeeld tot jeugddetentie en een behandeling.

K.'s verdediging was verre van sterk. De schrijver van een reeks misdaadboeken (van 'Moorden op zwarte Kousen' tot 'Echte mannen eten wel Kaas') voerde aan dat hij alleen had doorgegeven wat al op ruime schaal in de social media rondging. Hij was getipt dat Dave bezig was zijn Facebook-pagina te 'schonen', nadat het ontzielde lichaam van Sandra was gevonden. ,,Het eerste wat je na een moord doet, is Facebook-pagina's checken voor beeld'', zei de verdachte.

Hij noemde het 'betreurenswaardig en vervelend' dat hij de verkeerde verdachte had aangewezen. ,,Ik heb het bericht zo snel mogelijk weggehaald toen ik hoorde dat het niet klopte.'' Volgens K. stond de beschuldiging een dag online. Hij verweerde zich door te zeggen dat hij de onterecht beschuldigde Dave of zijn familie niet kon bereiken.

Volgens de aanwezige Dave durfde hij twee weken niet thuis te slapen. Voor velen gold het oude adagium waar rook is, is vuur. ,,Ik werd op de moord aangesproken. Ik werd eerst met volle naam genoemd en met een foto zonder balkje.''

Rechter Meijer stelde K. een gewetensvraag: vond hij de berichtgeving onhandig of beriep K. zich op zijn journalistieke vrijheid? De misdaadjournalist antwoordde eerlijk: ,,Het is geen journalististieke vrijheid om onjuistheden te publiceren.''

De officier van justitie vond dat K. een grens had overschreden. Dat had weer zou kunnen gebeuren, zoals K. aanvoerde?mEen journalist hoort aan check, check en dubbel-check te doen, vond zij. De rechter volgde precies haar strafeis. Hij wees K. op zijn verantwoordelijkheid. ,,U zet het op internet.'' Het onterecht plaatsen van foto's noemde hij 'extra zuur'.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.