Afkomst bepaalt nog steeds te sterk de kansen van een kind in het onderwijs en de maatschappij. Die sociale ongelijkheid dreigt zelfs toe te nemen, zo waarschuwt bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van Saxion Hogescholen in zijn openingsrede voor het nieuwe studiejaar. Kinderen krijgen volgens hem te vroeg een stempel opgedrukt waar ze moeilijk meer van af komen.
Enschede FM sprak met Wim Boomkamp, bestuursvoorzitter Saxion Hogescholen. Beluister het fragment hierboven.
Het hbo dreigt daardoor als emancipatiemotor onbereikbaar voor sommige bevolkingsgroepen te worden, zeker nu de studiefinanciering is afgeschaft. Al direct na die maatregel zagen we vorig jaar de doorstroming van het mbo naar het hbo met zo n tien procent afnemen , zegt Boomkamp. Het hbo, dat tegenwoordig drie keer zoveel studenten telt als in de jaren 60, wordt in Nederland juist gezien als hét podium voor maatschappelijke vooruitgang van brede volksgroepen.
John van der Vegt, bestuursvoorzitter van het ROC van Twente, herkent zich in de waarschuwing van Boomkamp. Nederland was groot in het laten doorstromen van leerlingen naar hogere niveaus, maar dat helaas is minder geworden. De sociale ongelijkheid wordt daardoor niet minder, zoals Wim Boomkamp ook zegt , zegt Het recente beleid is er vooral gericht om leerlingen snel een diploma te laten behalen, en niet om te kijken naar de kwaliteiten. Van een dubbeltje een kwartje worden is steeds moeilijker geworden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM