De MH17 werd in juli 2014 door een BUK-raket neergehaald. Er kwamen 298 mensen om het leven. Onder hen de Almelose Priscilla Rangin, het pas naar Almelo verhuisde echtpaar Rishi Jhinkoe en Nisha Binda, en de oud-Enschedeër Paul Goes met zijn vrouw Shuba Jaya en hun dochtertje Kaela (bijna 2).
Voor veel nabestaanden is de bijeenkomst van het OM een belangrijke stap. Velen willen weten wie de dood van hun geliefden op hun geweten heeft.
'Maakt me niet veel uit'
Maar Willem Goes, die zijn tweelingbroer verloor, voelt dat anders. De uitkomst maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Ik heb niet zo n grote behoefte om te weten wie de raket afvuurde, waarom en waarvandaan. Ik voel geen drive om de schuldigen gestraft te krijgen. Ik verwacht ook niet dat justitie nu al met namen komt. En als dat wel zo is, dan weet ik het. Maar wat heb ik er aan? .
Goes gaat niet naar de speciale bijeenkomst voor nabestaanden woensdagochtend.
Vergeven
De nu 15-jarige Gita Wiegel verloor bij de ramp haar moeder Priscilla. Zij laat het onderzoek nu voor wat het is, en wil er daarom ook niets over zeggen. Eerder maakte zij met haar mediaoptredens en haar speech bij de nationale herdenking grote indruk. Ook toen gaf ze aan niet zo bezig te zijn met schuld , maar dat ze het liefste wilde vergeven.
Haar vader Arjan Wiegel zal wel de persconferentie op tv volgen. Zijn gevoel zegt dat de Russen betrokken zijn bij het neerhalen van de MH17. Daar zijn inmiddels ook veel aanwijzingen voor, maar maandag kwamen de Russen met een eigen onderzoek, waarin alle schuld naar Oekraïense rebellen werd geschoven.
Wel behoefte, geen hoop
De Wierdenaar zou wél graag willen weten wie verantwoordelijk is voor de dood van zoveel onschuldige mensen. Maar ik verwacht dat er nooit echt 100 procent bewijs komt. De Russen zullen het hoe dan ook nooit toegeven. Het is een te groot politiek spel. Als in het ongewisse blijft wie schuld draagt, is dat jammer.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM