Ze heet Anne, heeft een Joodse vader, haar moeder heet Margo en zij is net afgestudeerd aan de toneelschool. Als één rol me op het lijf geschreven is, dan is het die van Anne Frank. Gisteren werd bekend dat haar droom in vervulling gaat. Anne van der Burg uit Enschede wordt de nieuwe Anne Frank.
Acht jaar was ze toen ze, samen met haar ouders, voor het eerst een bezoek bracht aan Het Achterhuis. Mijn vader is Joods. De oorlog is in ons gezin steeds aanwezig geweest. Hij sprak er zelden over, maar nam ons wel mee naar dit soort plekken. Net zoals hij ons trouwens de synagoge in Enschede liet zien, de mooiste van Europa.
Onuitwisbare indruk
De confrontatie met de wereldberoemde schuilplaats van Anne Frank en haar familie aan de Prinsengracht in Amsterdam maakte een onuitwisbare indruk, al kon ze aanvankelijk niet precies bevatten waarom. Pas veel later, tijdens een nieuw bezoek, viel alles op zijn plek. Het was tijdens de Museumnacht, om half één s nachts. We waren er praktisch alleen. De gebruikelijke toeristenstroom was gestokt. Het was doodstil. Zo stil dat je de neiging had om zelf te sluipen zodat ze je beneden niet zouden horen. Nooit meer is Anne dichterbij geweest dan toen.
Nieuwe versie
Ze is in Lissabon voor een korte vakantie als Theaterbureau Hummelinck Stuurman aankondigt met een nieuwe versie te komen van Het Achterhuis, het beroemde toneelstuk gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. Van der Burg, deze zomer afgestudeerd aan de Toneelschool in Amsterdam, kreeg haar rol dankzij een vroegtijdig verstuurde mail aan de regisseur Johan Doesburg.
Persoonlijk verhaal
Ik had ergens gelezen dat dit stuk er zou komen. Met alles wat er in me is, wist ik ook dat ik deze rol zou willen spelen. Ik had alleen geen idee hoe ik dit aan moest pakken. Ik ben nog maar net klaar. Niemand kent me nog. Hans Croiset, een van mijn docenten op de Toneelschool, gaf me het advies om een mail te schrijven met mijn persoonlijke verhaal. Dat heb ik gedaan, en het heeft gewerkt. Ik heb twee uur auditie gedaan. Afgezien van het feit dat ik klein ben en er jong uitzie, heeft dat kennelijk ook nog op andere manieren gewerkt. Nog diezelfde avond kreeg ik een telefoontje. Andere audities zijn er niet meer geweest.
Droom
Met de rol van Anne Frank ging een droom in vervulling. Eenmaal Anne spelen: voor de oud-leerlinge van de Bomansschool en het Kottenparkcollege in Enschede was het al jaren een diepe wens. Twee jaar geleden kwam ik op de fiets in Amsterdam Rosa de Silva tegen, de Anne Frank uit de megaproductie Anne. Ze komt uit Oost-Nederland net als ik. Ik kende haar nog van de Toneelschool. Ooit zal ik jouw rol overnemen heb ik bij wijze van grap tegen haar geroepen. Ongelofelijk dat dat al zo snel werkelijkheid is geworden.
Kleinschalig en intiem
De nieuwe voorstelling van Het Achterhuis, die volgend seizoen langs alle theaters in Nederland gaat, wordt kleinschalig en intiem. Acht acteurs en een tafel: iets in die geest moet het worden. Sterker dan ooit zal de link met de actualiteit worden benadrukt. Ook nu wordt er oorlog gevoerd en zitten er mensen in benarde situaties. Het verhaal van Anne Frank is van alle tijden en moet steeds opnieuw worden verteld. Ook door ons.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.