Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Revalidatiecentrum Roessingh ontwikkelt steeds slimmere hulpjes

224348 31340 GZ roessingh enschede 4 1

Het houten been met krukken is vervangen door een zelflopend exoskelet, en wie een wedstrijdje wil fietsen met een verre neef kan dat gewoon voor de buis. De ontwikkeling van de revalidatie heeft een lange weg afgelegd. Bij Roessingh Research and Development (RRD), de onderzoekspoot van het Enschedese revalidatiebedrijf, wordt al 25 jaar aan nieuwe vindingen gewerkt. Een jubileum.

TV Enschede Sprak met Jaap Buurke, manager revalidatie Technologie. Beluister het hierboven.

Volgens directeur Miriam Luizink wordt 'een lichamelijke beperking door slimme sensoren en meedenkende software steeds minder een handicap'. Daardoor houden mensen langer zelf de regie in handen, een belangrijke voorwaarde voor levensvreugde. Vier van die Enschedese uitvindingen op een rij.

Slimme sensoren meten het lopen
Meten is weten: dat is ook het credo bij gangbeeldanalyse. Wie niet goed kan lopen door bijvoorbeeld een beroerte, kan in het lab van RRD een nauwkeurige bewegingsanalyse laten maken. Beplakt met reflecterende bolletjes en infraroodcamera's ontstaat een secuur beeld van het looppatroon. Dat maakt een behandeling op maat mogelijk.

eWALL zet aan tot bewegen
De eWALL houdt je heel goed in de gaten, en vertelt hoeveel je beweegt, hoe warm het is en waar leuke activiteiten zijn. Beweeg je te weinig, dan krijg je een seintje en verschijnen er passende oefeningen. De eWALL is een aanraakcomputerscherm waarin de informatie van verschillende sensoren bij elkaar komen. Het beeld ziet eruit als een huiskamer, waarin je dingen aan kunt klikken. Daarachter verschuilen apps waarmee voorkomt wordt dat patiënten te veel stil zitten. Slimme software rekent precies uit wat de patiënt nog kan en daagt hem uit steeds een stapje verder te komen.

ironHand geeft weer grip
RRD heeft een handschoen ontwikkeld die zelf kracht kan zetten: de ironHand. In de handschoen zijn mechanische pezen verwerkt, die samentrekken als de sensoren dat aangeven. Zodra de sensoren druk voelen, versterken ze de kracht van de vingers via motortjes die in een extern kastje aan de kabeltjes trekken. De handschoen is ook heel geschikt om mee te oefenen voor revalidatie.

Fietstraining via het internet
De MotiXCoach is een hometrainer in combinatie met een tablet waarmee je via internet tegen anderen kunt fietsen in een virtuele omgeving. Het niveauverschil tussen de fietsers wordt automatisch gladgestreken, zodat de wedstrijd toch eerlijk blijft. Aan een variant voor kinderen wordt gewerkt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.