TV Enschede nam een kijkje bij de opvang, bekijk de video hierboven.
Paulette en haar echtgenoot Bert raken steeds meer in de problemen sinds zo n acht jaar terug de Flora- en Faunawet in werking trad. Vanaf dat moment gelden strenge eisen voor de wilde dierenopvang. Zo streng, dat andere centra in de provincie allemaal de deuren sloten.
Officieel erkend
Het Dierensteunpunt in Enschede bleef als enige voor heel Overijssel over. Het centrum wordt officieel door het ministerie erkend. Sinds dat moment komen alle dieren uit de wijde omgeving hierheen. Gewond of gedumpt of wat voor achtergrond dan ook.
Bodem kas is in zicht
Kosten als voeding en medische verzorging, werden hoofdzakelijk betaald uit de inkomsten van poezenpension Beparode, de commerciële poot van de onderneming. Maar de grens is bereikt. De bodem van de kas is in zicht. Een paar duizend euro hebben we nog. Is dat op, dan is het einde oefening , zegt Baake.
Donateurs
Aanvankelijk kon ze steunen op donateurs, sponsoren en een enkele erfenis. Maar bedrijven staan niet meer in de rij. Van de 400 donateurs die er ooit waren, zijn er nog zo n 150 over. De optelsom van donaties, spaarzame giften en de eenmalige vergoeding van negen euro per beest dat door de Dierenambulance wordt binnengebracht, leert dat aan de inkomstenkant jaarlijks 15 mille staat. De jaarlijkse uitgaven bedragen 25 mille.
Diepvriesmuizen
Baake geeft een inkijkje in de uitgaven. Vorige week nog, had ze een uitgeputte reiger in de opvang. Die at dagelijks twee pakjes koolvis of kabeljauw. Een slang verorbert vijf diepvrieskuikens per week. Een jonge egel krijgt eerst flesvoeding. Later bestaat het menu uit diepvriesmuizen, -slakken en insecten of levende muizen.
Warmtelamp
Omdat veel dieren continu de warmtelamp op zich gericht zien, is de energierekening fors.
Bert Baake: Een krop sla kost nu 65 eurocent. Maar in de winter is dat bijna twee euro. Vergeet ook de medicatie, stro, hooi en beukensnippers niet. Plus brandstofkosten. Dieren blijven hier nooit langer dan noodzakelijk. Zodra het kan, plaatsen we ze bij nieuwe eigenaren of terug in hun eigen biotoop.
Bert en Paulette Baake hopen met dit verhaal extra donateurs, sponsoren, subsidie of mogelijk een koper voor het bedrijf te vinden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM