Zorgburo Maatwerk in Enschede levert volgens de burgemeester slechte of helemaal geen zorg aan kwetsbare mensen. Dat moet binnen een week verbeteren, anders ondernemen zeven Twentse gemeenten actie. In totaal gaat het om 100 cliënten in Enschede, Almelo, Borne, Haaksbergen, Hengelo, Oldenzaal en Twenterand.
Signalen
Zorgburo Maatwerk levert naar eigen zeggen zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, mensen met psychiatrische problemen en ex-gedetineerden. Zij komen via de WMO, de Jeugdwet of de Wet langdurige zorg bij het bureau terecht en krijgen dan in de meeste gevallen zorg in natura. Zo biedt Maatwerk beschermd wonen, hulp bij het dagelijks leven en dagbesteding. Maar uit onderzoek van de gemeente Enschede bleek dat de zorg niet, of niet goed, verleend wordt. Daarover kwamen de afgelopen maanden signalen binnen. Wat voor signalen dat precies zijn, wil de gemeente niet zeggen.
Ingrijpen
Burgemeester Onno van Veldhuizen: "Het kan niet zo zijn dat over de ruggen van weerloze en kwetsbare mensen geld wordt verdiend, dat ook nog eens door de gemeenten wordt verstrekt. Dat staat haaks op alles waar we voor staan. Als wij constateren dat de juiste zorg niet wordt geleverd en inwoners hiervan de dupe worden, grijpen wij in."
Klachtenprocedure
Volgens Brian Madho, de eigenaar van Zorgburo Maatwerk, klopt er niets van de observaties van de gemeente. "Hun aanklacht kwam voor ons echt uit de lucht vallen. Als onze cliënten vinden dat ze verwaarloosd worden hebben we een klachtenprocedure, maar we hebben de afgelopen maanden niets gehoord." De meeste cliënten hebben bovendien een bewindvoerder. "Die zijn aangesteld om hun cliënten in de gaten te houden. Denk je nou echt dat die niet aan de bel trekken als wij de cliënten verwaarlozen?"
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM