Dat zijn de conclusies die kunnen worden getrokken naar aanleiding van het nieuwe beleid voor handhaving en toezicht in Enschede.
De buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente (boa's, ofwel handhavers) krijgen nieuwe prioriteiten. Behalve afvaldump en hondenpoep hebben ook naleving van de drank- en horecawet, prostitutiewet, aanpak hennepteelt en energietoezicht een hogere prioriteit in 2017. Om de werkdruk niet te hoog te laten oplopen, voegt de gemeente 2 fte toe aan de afdeling handhaving.
Teams
De twee 'extra' boa's gaan een flexibel team vormen. Dat betekent dat ze over een auto beschikken en in de hele stad kunnen worden ingezet. De andere boa's gaan te voet of per fiets de wijken in en worden daardoor meer zichtbaar. Ook de samenstelling van de duo's wordt veranderd. Voorheen werkten opsporingsambtenaren samen in koppels. Nu gaat elke boa op pad met een wijkbeheerder. Dit heeft tot resultaat dat er in een ochtend- en middagploeg wordt gewerkt, hetgeen de zichtbaarheid van de handhavers in de stad nog meer moet verbeteren.
Om de pakkans te vergroten, beginnen boa's in het vervolg al om 7 uur 's ochtends met hun ronde. 's Avonds (koopavonden) werkt de middagploeg ook iets langer door.
Diftar
Binnen diftar, het nieuwe afvalbeleid van de gemeente, wordt dit jaar nog eens 2 fte extra ingezet op handhaving. Hoewel de gemeente verwacht dat diftar (betalen per aanbod restafval) niet leidt tot meer gevallen van afvaldumping, is de ervaring van andere gemeenten dat er door inwoners wel vaker melding wordt gedaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM