Enschede wil bij voorbaat geen enkele locatie uitsluiten van wind- of zonne-energie. Zelfs geen natuurgebieden. Daarom heeft de stad de provincie gevraagd om daar in het nieuwe provinciale omgevingsbeleid rekening mee te houden en geen beperkingen of extra eisen op te leggen aan mogelijke ontwikkelaars. Aan de andere kant is er het geluid van inwoners en verschillende belangenorganisaties. Zij willen het liefst geen grootschalige zonneparken in het buitengebied. Een overzicht:
Buurtkring Esmarke
Het orgaan behartigt de belangen van de inwoners van de buurtschappen Esmarke Noord en Esmarke Zuid aan weerszijden van de Gronausestraat. Voorzitter Laurens Kromhof hoopt dat de blik niet richting Aamsveen gaat.
Er is de afgelopen jaren enorm veel overheidsgeld in gestoken. Daarom is het ook een Natura 2000-gebied geworden. Iedereen heeft zich daar naar moeten schikken, bijvoorbeeld landbouwbedrijven die graag willen uitbreiden. En dan zou de gemeente nu zeggen: we zetten er windmolens neer. Dat zou raar zijn.
De buurtkring ziet liever kleinschaligere initiatieven voor zonne-energie. Door zonnepalen op daken te leggen, bijvoorbeeld. En voor een zonnepark te zoeken in het luchthavengebied.
Overijssels Landschap
Directeur Jacob van Olst van het Overijssels Landschap wond er in de TC Tubantia onlangs geen doekjes om. Je moet de locatie Aamsveen niet eens op de agenda zetten , zei Van Olst.
Ze sluiten de wijde omgeving van het natuurgebied uit voor windmolens en zonneparken. Je vraagt je af wat er overblijft van de kwaliteit van het gebied.
Vereniging tot behoud Usselo en Usseleres
Een windmolen op de waardevolle Usseleres is onbespreekbaar, zegt de VBU. Over een klein zonnepark wil de vereniging nadenken, maar wel als de bestemming bedrijventerrein van de es wordt gehaald. De Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede (StaWel) denkt mee.
Stichting Cultureel Erfgoed
Onze stelling is om Rijks- en gemeentelijke monumenten per definitie te vrijwaren van zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen doen altijd afbreuk op de architectonische en dus de cultuurhistorische waarde van een monument.
Aldus Stichting Cultureel Erfgoed Enschede in haar nieuwsbrief. De stichting ziet meer in energiebesparende maatregelen.
Dorpsraad Boekelo
De eerste wijkraad die zich heeft uitgesproken over het energievraagstuk. Dorpsraad Boekelo wil geen windmolens aan de stadsranden. Niet in Boekelo; ook niet in Twekkelo,Lonneker, Glanerbrug en Usselo.
Enquête
En wat vinden de Enschedeërs zelf? Ligt de voorkeur bij windmolens, zonneparken of een combinatie van beide scenario s? Of hebben inwoners zelf nog alternatieve ideeën voor het opwekken van duurzame energie? De resultaten van onderstaande enquête (anoniem) worden door de gemeente meegenomen in het debat over groene energie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze
contactpagina.
het laatste nieuws uit Twente