Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentse zorgstichting mag ondanks arrestaties doorgaan

243838 doctor 563428 1920

De Stichting Woonbegeleiding Jong Volwassenen mag gewoon doorgaan met hulpverlening aan sociaal zwakke cliënten. Dat hebben de Twentse gemeenten besloten.

Vorige maand werden vier leidinggevenden van de stichting gearresteerd op verdenking van fraude met PGB-budgetten. Maar volgens wethouder Claudio Bruggink van Hengelo levert de SWJV goede zorg en is het dus niet in het belang van de cliënten om daar nu in te grijpen.

Malversaties
De aanhoudingen werden vorige maand verricht door de recherche Zorgfraude van de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid SZW. Die deed zeker twee jaar onderzoek naar financiële malversaties, nadat een zorgverzekeraar aangifte had gedaan. Inmiddels heeft de recherche de zaak overgedragen aan het Functioneel Parket, een specialistisch en landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich onder meer toelegt op de bestrijding van complexe fraude. Het parket verwacht dat het nog enkele maanden duurt voor het onderzoek is afgerond.

Belang van cliënten
Volgens wethouder Bruggink gaat het in deze zaak om fraude die gepleegd is voor 2015, dus voordat de gemeenten verantwoordelijk werden voor deze vorm van zorg. "Wij hebben hierover overlegd met onze partners en hebben geen aanwijzingen dat er sinds wij verantwoordelijk zijn nog steeds gefraudeerd zou worden. Bovendien zijn alle instanties het erover eens dat er kwalitatief goede zorg wordt verleend door de stichting. Dan is het niet in het belang van de cliënten om nu iedereen over te plaatsen naar een andere zorgverlener."

Aangifte of rechtszaak?
De vier gearresteerden zijn na hun vrijlating gewoon weer terug aan het werk gegaan bij de stichting. Of het onderzoek van de inspectie leidt tot aangifte of een rechtszaak is nog niet duidelijk. De Twentse gemeenten willen dat afwachten voor er eventueel verdere stappen worden ondernomen.

De SWJV werkt in Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal en richt zich op jongeren van 16 tot 25 jaar die te maken hebben met gedragsproblemen, een psychische of psychiatrische stoornis en/of (licht) verstandelijke
beperking.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.