Niet de juiste zorg
Kortgedingrechter Hangelbroek constateerde dat sprake is van botsende werelden . Aan de ene kant een zorgbureau met als cliënten ex-gedetineerden, verslaafden en mensen met ernstige psychische problemen. Aan de andere kant een bureaucratische gemeente die vooral kijkt naar wetten en regels. Volgens de gemeenten verleent Zorgburo Maatwerk niet de juiste zorg: cliënten gaan bijvoorbeeld niet naar de dagbesteding en ruimen hun kamer niet op.
Brandveilig
Er waren meer aantijgingen. Een van de panden waarin de dagbesteding werd gegeven was niet brandveilig. Het personeel van Maatwerk zou niet de juiste kwalificaties hebben voor zorg. De zorgplannen waren niet allemaal ondertekend. Niet alle geweldsincidenten en calamiteiten waren gemeld. En als klap op de vuurpijl zou er gefraudeerd zijn met declaraties. De gemeente heeft drie verklaringen van cliënten die zeggen dat ze blanco urenbriefjes moesten tekenen.
Ook zou volgens de declaraties op hetzelfde moment aan verschillende cliënten individuele begeleiding zijn geleverd. En een cliënt die in Duitsland op vakantie bij zijn moeder was, moest evengoed urenbriefjes voor geleverde zorg ondertekenen. Enschede heeft inmiddels aangifte gedaan van fraude.
Maar directeur Brian Madho zegt dat hij voor al die zaken een verklaring heeft. ,,We zien de uitkomst van een eventueel fraudeonderzoek met vertrouwen tegemoet. Maatwerk heeft volgens hem enkele verbeteringen doorgevoerd naar aanleiding van de kritiek van de gemeente, maar wat volgens Madho een veel groter probleem is, is het verschil van inzicht tussen bureau en gemeente. ,,Loop eens een dagje met ons mee om te zien wat zich bij ons afspeelt, dan weet u tenminste waar u het over heeft.
De rechter doet op 9 februari uitspraak.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.