Hij kreeg hulp uit onverwachte hoek: Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en tafelgast bij De Wereld Draait Door.
Nachtmerrie
Een scheur in zijn lip, gebroken duim en een hersenschudding. Het had veel erger gekund, beseft Sam zich een jaar na dato maar al te goed. Hij wijst naar zijn lip waarop een verrassend klein litteken is te zien. Toch waren er zeven hechtingen nodig om de boel weer aan elkaar te naaien. De gedachten van de jonge scholier dwalen af naar de week dat hij samen met medescholieren de pistes bedwingt van het Oostenrijkse Neukirchen.
Een dag voor de terugreis dag gaat het mis. Sam komt om onbekende reden hard ten val. Niemand ziet het ongeluk gebeuren. Door de klap verliest hij zijn bewustzijn. Zijn helm voorkomt erger. Een traumahelikopter vervoert de gewonde tiener naar het ziekenhuis. Daar houden de artsen hem met medicatie enkele uren buiten bewustzijn om verdere beschadiging te voorkomen.
Geheugen gewist
Als Sam zijn ogen opent herinnert hij zich niets meer van het ongeluk. Ook het telefoongesprek, dat hij met zijn vader voert kort nadat hij weer bij kennis komt, is uit zijn geheugen gewist. Twee dagen later mag hij naar huis. Waar hij niet meer op had durven hopen gebeurt na een aantal weken toch. "Opeens herinnerde ik mij een conversatie in de skilift met mijn instructrice, kort voor het moment dat ik ten val kwam."
Voedingsbodem
Tot op de dag van vandaag is dit het laatste moment van voor het ongeluk wat Sam nog kan navertellen. "Hoe kan dit? En volgen er nog meer momenten?", vraagt de jonge Enschedeër zich meteen af. Het voorval fascineert hem. Zodanig dat hij besluit zijn profielwerkstuk te wijden aan de werking van het geheugen, een onderwerp waar de bekende neuropsycholoog Erik Scherder alles vanaf weet. "Ik heb hem wel eens bij De Wereld Draait Door gezien en hij maakte veel indruk op mij."
Kleine kans
In een mail gericht aan Scherder vertelt hij wat hem is overkomen. Hij vraagt Scherder of hij hem uitleg kan geven over de werking van het geheugen. "Ik had niet gedacht dat hij mijn mail zou lezen, laat staan beantwoorden. Hij is een drukbezet man." Maar dat deed hij toch. Na vijf minuten al. Vorige week woensdag ging Sam bij hem op bezoek. Het gesprek was verhelderend.
"Hij heeft mij een paar mooie aanknopingspunten gegeven, die ik kan gebruiken voor mijn werkstuk. Ook legde hij uit hoe het kan dat ik een deel van mij geheugen kwijt ben en mij later toch weer een deel kon herinneren. Hij achtte de kans klein dat ik ooit de hele film weer kan afspelen. Natuurlijk heb ik hem gevraagd hoe ik die kans kan vergroten."
Ga terug
Het antwoord is simpel. De afgelegde route weer teruglopen. "Net zoals je bijvoorbeeld naar de keuken gaat en niet meer weet waarom. Loop dan terug en dan herinner je je het vaak." In het voorjaar ging Sam terug naar Neukirchen in de hoop zich meer van het ongeluk te kunnen herinneren. Helaas zonder resultaat.
Sam heeft zich er bij neergelegd dat het ontbrekende puzzelstukje waarschijnlijk nooit meer boven water komt. Toch laat het ongeval hem niet los. "En dat is meteen ook mijn valkuil. Ik wil te veel vragen beantwoord krijgen in mijn profielwerkstuk", glimlacht hij. Wat Sam precies wil gaan onderzoeken weet hij nog niet. Hij heeft nog even de tijd om er over na te denken. Pas over een jaar moet het verslag op tafel liggen. Waar zijn medescholieren vooral streven naar een mooi cijfer hoopt Sam er nog iets anders mee te bereiken: "Kunnen verklaren wat er precies gebeurd is."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze
contactpagina.