Tot de oudste foto's van rampen in Nederland behoort een serie foto's die kort na de stadsbrand in Enschede zijn gemaakt. Johannes Jacobus Meinsma, een rondreizend fotograaf stuurde zeven foto's van een verwoest stadshart naar Koning Willem III, die kort daarvoor nog in Enschede was onthaald. J.J. Meinsma had de ambitie om hoffotograaf van koning Willem III te worden, maar kreeg enkel een vriendelijk bedankje en 25 gulden voor de gemaakte onkosten uit naam van de koning.
Op de foto zien we een poort van stoomspinnerij Jannink na de grote stadsbrand van 1862. Dit was een belangrijk moment in de Enschedese geschiedenis, mede omdat deze gebeurtenis bepalend was voor de verdere vorming van de stad. In het midden, kijkend door de poortopening, zien we een hoop verwrongen staal, resten van weefgetouwen en andere machines. Voor de poort poseren drie mannen voor de fotograaf.
Van de drie personen op de foto, lijkt de man links het meest gegrepen door de zich net voltrokken gebeurtenis. Ook heeft deze man vermoedelijk in beide handen wat vast, maar wat dat kan zijn, is niet te zien op de foto. Wanneer ik naar oude foto's kijk zoals deze, komen er altijd vragen in me op zoals: Wie staan er op de foto? Waar gingen zij naar toe? Over wat voor dingen hadden de mensen het, op het moment dat de foto gemaakt werd? Je kijkt naar een bevroren moment in de tijd, meer dan 150 jaar geleden. De mensen die jou aankijken bestaan niet meer. Dat is fascinerend en gek tegelijk.
Zelf grasduinen in het beeldarchief van de stad kan ook: ga naar stadsarchief.enschede.nl/00002/beeldbank© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Stadsarchief Enschede