Alsof er een wereld in elkaar stortte. Davood Baratian (32) kan het niet anders zeggen. Zondag, toen hij voor de eerste keer hoorde over het nieuwste decreet van de Amerikaanse president Donald Trump, was hij zich onmiddellijk bewust van de gevolgen. In april zou hij voor de laatste fase van zijn onderzoek vertrekken naar het prestigieuze Massachussetts Insititute of Technology (MIT).
Simpele pennenstreek,,Ik wist gelijk: dat gaat dus niet door. Ik wist niet wat me overkwam. Het MIT is het hoogste dat je als wetenschapper in mijn vakgebied kunt bereiken. Het was de kroon op mijn onderzoek, het eindpunt van een lange weg. Ik heb in Iran gestudeerd, in Zweden en Enschede. En opeens word je dat ontnomen met een simpele pennenstreek door een president die de fundamenten van onze beschaving ter discussie stelt.
Hij zit samen met zijn collega-onderzoek en landgenoot Sajjad Rahimi (28) in een olijftuin in gebouw Meander, een van de architectonische parels van de UT. Twee Iraanse wetenschappers, vertrokken uit hun vaderland om in het verre Europa hun idealen te verwezenlijken.
Fundamenteel recht
Davood Baratian: ,,Wetenschap is iets geweldigs. Het helpt de mensheid verder en het maakt de wereld beter. Kennis is er om te delen. Uitgerekend dat principe wordt nu aangetast. Wat Trump doet, is niet alleen een aanslag op de menselijke vrijheid en de grondwet, maar druist ook in tegen de geest van de wetenschap. Er wordt ons een fundamenteel recht ontnomen, zonder dat er ook maar iets van een verklaring voor wordt gegeven.''
Onzekerheid
Het inreisverbod van president Trump voor reizigers uit zeven moslim-landen: het spookte de hele week door hun hoofd. Rahimi, tevens voorzitter van het Iraanse netwerk op de UT, zou in oktober namens de Twentse universiteit naar een groot congres in Houston gaan. Hoewel het verbod van Trump formeel geldt voor een periode van drie maanden, verkeert ook hij in grote onzekerheid over de toekomst.
,,Je hoort zoveel verhalen. Er zitten meer dan honderd Iraniërs op de universiteit. Iedereen kent wel mensen die door dit absurde besluit zijn getroffen. De angst is ook heel groot. Wat gaat de toekomst brengen? En waarom heeft Trump het juist op Iran voorzien? Waar kwamen de terroristen van 9/11 vandaan? Onder Obama is de verhouding tussen Iran en Amerika juist enorm verbeterd.
Wereldburger
Rahimi werd in Teheran geboren, Baratian in Ispahan. Sinds twee jaar wonen ze in Enschede. Baratian mist de geur van zijn geboortestad en de mooie architectuur, maar voelt zich inmiddels wereldburger. ,,Als je je vaderland verlaat, gaat dat vanzelf. De wereld is een grote stad, zeker op terreinen als wetenschap, kunst en muziek. Het is bizar maar het zijn juist Iraniërs geweest die de wetenschap in Amerika met geld hebben gestimuleerd. Er wonen ook nog steeds heel veel zeer ontwikkelde Iraniërs in Amerika. Het leven van al die mensen staat nu op z n kop.
Een van de eerste sms jes die hij kreeg na zondag was van een Iraanse vriend in Seattle. ,,Die is onlangs gepromoveerd. Ik ben vorig jaar nog bij hem geweest. Na drie jaar zou deze eindelijk zijn moeder op bezoek komen. Dat het niet doorgaat, is verschrikkelijk, veel verschrikkelijker eigenlijk dan wat mij nu overkomt. In dat opzicht kan ik ook heel goed relativeren.
Onrust en woede
Beiden volgen continu het nieuws. Steeds ook zijn er nieuwe berichten. Van vrienden, familieleden en collega-wetenschappers. Rahimi: ,,De onrust is groot. De woede ook. Maar gelukkig is er veel verzet. Wij allemaal, ook de wetenschappers, moeten onze stem laten horen.
Baratian wijst op de olijfbomen om hem heen. Ze herinneren hem aan thuis. ,,Een olijfboom staat voor vrede. Ik blijf hoopvol. Niemand, zelfs Trump niet, zal kunnen voorkomen dat het goede in de mens uiteindelijk zal overwinnen.
Het reisverbod is tijdelijk opgeschort door een federale rechter in de Verenigde Staten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook.