Volgens officier van justitie Caro Bollen valt slechts één conclusie te trekken: er werd illegaal gegokt, onder andere op het verloop en de uitslag van voetbalwedstrijden. Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de verdachten een criminele organisatie vormden en vervolgt ze daarvoor.
In Enschede zou volop zijn gegokt vanuit een horecapand aan de Brinkstraat 83 waar de Stichting Trefpunt Brinkstraat werd gerund. In Hengelo opereerde de stichting TUT-Kazan aan de Deldenerstraat 16. In Deventer zou illegaal gegokt zijn vanuit café Munzur (Noorderplein) en Atlas Belhuis (Boxbergerweg 37). In Arnhem zouden de stichting Sociaal Cultureel Trefcentrum (Distellaan) en Bul Kazan (Spijkerlaan) als dekmantel hebben gefingeerd. Ook in Amsterdam sloegen A. en D. de vleugels uit, stelt justitie.
Rechtbankpresident Herman Stam en zijn collega's beslisten in een regiezitting voor de Almelose rechtbank dat 15 getuigen gehoord moeten worden. De verdediging kan tot 1 maart aangeven of ze vragen wil stellen aan de pseudokopers.
Aanklaagster Bollen wil de strafzaak en de ontnemingsvordering, waarbij de criminele winst wordt geplukt, gelijktijdig behandelen. Bij de aanhouding van de verdachten, medio juli, werd geopperd dat ruim een miljoen euro in de diverse 'gokpaleizen' is omgezet. D. had bij zijn arrestatie 45.000 euro cash op zak. In kluizen in Enschede werd rond 300.000 euro gevonden.
De rechters beslisten dat de vermeende kopstukken tot de inhoudelijke behandeling van hun strafzaak op vrije voeten blijven. Zij hoeven zich niet meer iedere week bij de politie te melden en niet hun paspoort in te leveren. De volgende (regie)zitting is in juli.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook