Enschede FM sprak met Geurt Morren, bestuurder van schoolbestuur VCO. Beluister het interview hierboven.
Het gevolg van het tekort aan invallers was dat kinderen van groep 8 van christelijke basisschool De Koning in Enschede gisteren thuis zaten. Hun juf was ziek. Directeur Gerard Regeling van De Koning zegt dat de vraag naar vervangers in de regio afgelopen weekend bijzonder groot was.
Zondagavond om half zeven waren bij het mobiliteitscentrum van het Onderwijsbureau Twente (met aangesloten 26 schoolbesturen in de regio beheerder van de grootste flexpool, red.) al 25 leerkrachten ziek gemeld. Ze hadden ook veel zieke invallers. De vraag oversteeg het aanbod."
Consequentie was dat De Koning de impopulaire noodmaatregel moest nemen. Niet voor de eerste keer. De school stuurde dit schooljaar al drie keer een klas naar huis omdat er geen vervanging was. Directeur Regeling spreekt van een meer structureel probleem.
De afgelopen maanden is het al negen keer voorgekomen dat het mobiliteitscentrum niemand had. Meestal losten we het intern op. De intern begeleider of ikzelf stonden voor de klas." Gisteren was dat om praktische redenen onmogelijk. De twee eerdere keren dit jaar ook niet.
Schooldirecteur Regeling weet niet wat de oorzaak is van het tekort aan invallers. Het mobiliteitscentrum zelf verwijst naar haar opdrachtgevers, de schoolbesturen. Het centrum omschrijft zichzelf als uitvoerend orgaan . Welke situatie zich zondagavond exact voordeed, is onduidelijk. Uit oogpunt van privacy gaat het centrum daar niet op in. Bestuurder Geurt Morren van schoolbestuur VCO, waar De Koning ondervalt, zegt dat de griepepidemie zondag roet in het eten gooide. De piek van een griep kun je niet opvangen. Of er meer speelt? Ja, er zijn steeds minder vervangers. Er is minder aanbod van de opleiding pabo."
Directeur Regeling zegt dat ook meespeelt dat invallers niet alle opdrachten aannemen van het mobiliteitscentrum. We vervangen liever niet voor één dag. Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid geldt elke vervanging voor een arbeidscontract. Of die nu een dag duurt of langere tijd. Na drie invalbeurten mag een school ze nog inzetten, maar dan moeten ze een arbeidscontract bieden. Dat gebeurt niet. Dus wat doen die leerkrachten? Ze nemen invalwerk aan voor meerdere weken. Dan blijven ze langer aan het werk."
De directeur is blij dat groep 8 vandaag weer gewoon les krijgt. Eén dag thuiszitten is onverantwoordelijk. Nog een dag langer kan echt niet."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.