Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Onderzoek UT: deel energiemeters is onbetrouwbaar

247809 image 28

Naar schatting driekwart miljoen energiemeters in Nederlandse meterkasten geven verkeerde standen weer. Ze worden beïnvloed door andere energiebronnen in de omgeving.

Vooral veel statische meters wijzen een fors hoger verbruik aan dan feitelijk het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT) en Hogeschool van Amsterdam. De energiebranche ontkent dit.

De statische energiemeters die de afgelopen jaren zijn geplaatst zijn te goedkoop en te simpel. Frank Leferink, hoogleraar EMC (Electromagnetic Compatibility) verbonden aan de UT zegt dat veel moderne electronica (dimmers, gsm-opladers, led-lampen, etc.) een storende werking hebben op statische en slimme meters. "De ontwerpers van de meters hebben daar niet goed genoeg over nagedacht." Het onderzoek wijst uit dat vooral te hoge meterstanden optreden.

De onderzoekers hebben met publicatie gewacht om leveranciers de tijd te geven te reageren. De hoogleraar constateert: Maar ze proberen alles te dempen. 'Toon maar aan dat het ook in een woning kan gebeuren', zeggen ze. Maar er komen wel steeds meer klachten binnen. Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat energiemeters teveel aanwijzen. Deze slimme maar slechte meters worden op dit moment niet meer geïnstalleerd door Netbeheer."
Netbeheer NL heeft een contra-expertise uit laten voeren. Een onafhankelijke instelling rapporteerde dat het verhaal klopte. Leferink: "Maar, was toen het verhaal van Netbeheer, het probleem zou zich alleen voordoen bij verouderde meters. Voor de nieuwere meters gelden betere normen. Wat niet klopt. Want ook de verbeterde meters laten dit probleem zien." Vijf van de tien onderzochte meters gaven een te hoge uitlezing aan. De onderzoeker schat daarom dat in Nederland ruim driekwart miljoen meters aan deze kwaal lijdt.

Namens Netbeheer Nederland meldt Liane ter Maat 'dat we al een tijdje bekend zijn met de resultaten van dit onderzoek'. Ter Maat: "Die afwijking is er alleen in uitzonderlijke omstandigheden, dus bij een schakelbord met vijftig lampen of grote dimmers, en die komen in normale huishoudens niet voor."

Ter Maat bevestigt dat bepaalde meters waarbij het probleem zich voordeed, niet meer worden aangeboden. Niemand heeft belang bij onbetrouwbare meters. Alle meters worden regelmatig gecontroleerd op betrouwbaarheid. Als er dan toch wat mis gaat, worden ze vervangen. In internationaal verband wordt al wel gekeken of de normen aangescherpt moeten worden. Meterstanden moeten gewoon kloppen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.