Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Politie reageert op vader mishandelde Enschedeër (20): 'Wij verzwijgen niets met opzet'

247948 242848 politie 4 14 1

Waarom zweeg de politie over de mishandeling van de 20-jarige Higor Dias, vorige week zaterdag in Enschede? De vader van het slachtoffer kan er niet bij dat daarvan geen melding werd gemaakt in de media. Zijn zoon is door de mishandeling misschien blind geraakt aan een oog. "Is dat soms niet ernstig genoeg?" Maar volgens de politie is publiciteit altijd een zaak van zorgvuldige afweging.

"Het is niet te doen om iedere knokpartij in Twente aan de media te melden, zeker in het weekend niet" , zegt Paul Koetsier, woordvoerder van de politie Oost-Nederland. Volgens hem wordt altijd een selectie gemaakt. "Daarbij zijn ernst en omvang van de zaak de belangrijkste criteria. Maar het probleem is dat die niet altijd direct vast staan."

Koetsier kan zich goed voorstellen dat de keuzes bij betrokkenen verbazing oproepen. "Het is zeker niet zo dat wij met opzet dingen verzwijgen. Maar soms kunnen wij simpelweg niet melden wat er gebeurd is. Wie heeft wie geslagen? Hoeveel mensen waren erbij betrokken? Het duurt soms dagen voor je alle getuigen hebt gehoord en weet hoe een zaak in elkaar zit."

"Daarnaast is ook de ernst van de zaak niet altijd meteen duidelijk", vervolgt Koetsier. "De ene keer gaat iemand naar het ziekenhuis en is na een uurtje weer thuis, de andere keer gaan ze naar huis, maar worden ze later alsnog in het ziekenhuis opgenomen omdat de verwondingen ernstig blijken te zijn. Wij kunnen pas iets melden als we een helder beeld hebben. Maar als dat pas na een paar dagen is, is de actualiteitswaarde voor de media al weg en dan melden we het dus niet."

Bij zedenzaken speelt dezelfde overweging. Uit jaarcijfers blijkt dat er in Twente elke week wel een aangifte wordt gedaan van verkrachting of aanranding. Maar de politie maakt er zelden melding van. "Ook daar moeten we heel goed kijken wat er precies is gebeurd. De ervaring leert dat een aangifte lang niet altijd is wat het lijkt. We zijn dus heel terughoudend met meldingen. Daarbij wil je niet dat door publiciteit het slachtoffer nog meer schade oploopt, of een vermeende dader valselijk beschuldigd wordt."
De communicatie van de politie wordt voor Oost-Nederland geregeld via een centrale communicatie-afdeling. Maar de laatste jaren krijgen lokale politiekorpsen steeds meer vrijheid om bijvoorbeeld via sociale media zelf zaken naar buiten te brengen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.