Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Gemeente zit klem tussen armoede en wetten

50068 stadhuis

De gemeente Enschede zit klem tussen de toenemende armoede- en schuldenproblematiek en de wetgeving van het Rijk. Dat stelt een onderzoeksbureau dat in opdracht van de Rekenkamer van Enschede het armoedebeleid in Enschede heeft onderzocht.

Een gemeente als Enschede heeft door wettelijke regels te maken met knellende sociale wetgeving en met een prikkel vanuit Den Haag om de toegang tot voorzieningen te beperken. Ook heeft de gemeente maar beperkte financiële ruimte om de problemen rond armoede aan te pakken. Grote tekorten in de uitvoering van de bijstand maken de financiële ruimte voor armoedebeleid beperkt. De discussie over de zogeheten MAU-gelden werkt zeer sterk door in het besluitvormingsproces ten aanzien van het armoedebeleid.

Volgens het onderzoeksbureau is er in de gemeente Enschede sprake van ernstige en toenemende armoedeproblematiek. Arme inwoners van Enschede participeren minder in de samenleving, voelen zich vaker sociaal geïsoleerd, ongelukkig en ontevreden met hun leven. Ook is er sprake van grote gezondheidsproblemen en ernstige schuldenproblematiek en problemen om rond te komen. Een groot deel van de arme inwoners van Enschede ontbreekt het aan geld voor essentiële zaken als regelmatig een warme maaltijd, een voldoende verwarmde woning of medicijnen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.