Luister
Kijk
Zoek

Flinke rookontwikkeling bij brand in biomassacentrale warmtenet Hengelo

Brandwarmtenet jordiheinennewsunited
Bij een brand in een pand van het warmtenet in Hengelo is flink wat rook ontstaan.
Beeld: News United / Jordi Heinen

Bij een brand in een pand van het warmtenet in Hengelo is flink wat rook ontstaan. De rook trok in de richting van Borne.

Biomassacentrale

De brandweer kreeg woensdagmiddag een melding over een brand in de biomassacentrale van Warmtebedrijf Hengelo aan de Scandinaviëlaan. De brand ontstond doordat een transportsysteem oververhit raakte. Dit veroorzaakte een smeulend vuur met een flinke rookontwikkeling die in de richting van Borne trok. Het warmtebedrijf laat weten dat er geen mensen gewond zijn geraakt en dat er geen risico's voor de omgeving zijn. De biomassacentrale blijft ook gewoon open en warmte leveren.

Warmtenet

Het warmtenet is een energienetwerk dat restwarmte gebruikt en levert warmte aan 700 woningen en bedrijven in Hengelo. Stoom van afvalverwerker Twence wordt bij het iets verderop gevestigde Nouryon ingezet in het industriële proces en vindt daarna zijn weg naar de stad. In zogeheten 'decentrale energie centrales' (DEC's) wordt de restwarmte van Nouryon opgewaardeerd tot een temperatuur van 70 graden, hoog genoeg om huizen te verwarmen. Vervolgens levert de centrale de restwarmte aan woningen en bedrijven.

De centrale aan de Scandinaviëlaan is ook onderdeel van het warmtenet. In het complex wordt gestookt met houtsnippers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).