Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Raad Enschede ongerust over rubberkorrels op kunstgras

248847 kunstgras 1

De bezorgdheid over gezondheidsrisico's van rubberkorrels op kunstgras groeit weer door een tv-uitzending. De politiek in Enschede stelt vragen, de gemeente kijkt toe.

Directeur Jeroen Hulsmeijers van de interconfessionele basisschool De Eschmarke, krijgt donderdag een ongeruste vader op bezoek, die de school verbiedt zijn dochter op kunstgras te laten sporten. "Ik snap best dat er enige ongerustheid is", zegt hij. Tot nu toe is de man de enige die zo reageerde. De school maakt, evenals de openbare basisschool De Esmarke, dagelijks gebruik van de kunstgrasvelden van omnisportvereniging Avantie Wilskracht. Leerlingen van de midden- en bovenbouw voetballen er en zo af en toe maakt iemand ook wel eens een radslag of handstand.

"We hebben met de leerkrachten afgesproken dat ze iedereen er nog eens extra op wijzen, na het sporten de handen goed te wassen. Met de ongeruste vader is de afspraak gemaakt dat zijn dochter op het brede tegelpad op het sportcomplex kan bewegen. We moeten waken voor een uitzonderingspositie voor zijn dochter. Ze moet gewoon meegaan naar het sportcomplex", vindt Hulsmeijers.

Ook zijn school kreeg donderdag, na de Zembla-uitzending van woensdag, een mail van het gemeentebestuur. Zembla berichtte over de proef van onderzoekers van de VU Amsterdam die zebraviseitjes blootstelden aan water met rubberkorrels.In de mail staat dat Enschede 'de lijn volgt van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), VSG (Vereniging Sport en Gemeenten) en de GGD (Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst) dat het spelen op met rubber ingestrooid kunstgras veilig is'.

Onrust
'Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet. Als uit vervolgonderzoek mocht blijken dat dit niet (meer) zo is, dan zullen wij gepaste maatregelen nemen. Momenteel zien wij daar geen aanleiding toe', aldus het college, dat begrip heeft voor het feit dat het recente onderzoek kan leiden tot onrust.

De politiek trekt eveneens aan de bel. Niels van den Berg van BurgerBelangen Enschede stelt over de kwestie opnieuw schriftelijke vragen aan het college. Dat deed hij eind vorig jaar ook al en bovendien diende hij in de laatste vergadering van 2016 een motie in, om meer duidelijkheid te krijgen over hoe de gemeente met 'korrelgate' omgaat. Daarvoor kreeg hij toen onvoldoende steun, maar desondanks nam verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt de motie over. "Omdat we er toch al mee bezig zijn en de scenario's al klaar liggen", aldus de bestuurder toen.

De fractieleider van BBE wil nu weten welke en hoeveel scenario's de gemeente heeft klaarliggen. Hij wil daar ook inzage in. Van den Berg vindt dat de gemeente klaar moet zijn om snel te kunnen inspelen op welke situatie dan ook. Tot nu toe is er volgens de instanties geen aantoonbaar gevaar. 'Maar in de Zembla-uitzending worden weer vraagtekens geplaatst bij de resultaten van het RIVM-onderzoek. En daar plaatsen andere onderzoekers weer kanttekeningen bij. Mocht het onverhoopt toch weer anders uitpakken, moet snel worden gereageerd', aldus Van den Berg.

Communiceren
Het CDA vraagt het college ook om opheldering. De fractie wil weten of in Enschedese maatregelen nodig zijn. De partij is tevens benieuwd naar de manier waarop het college gaat communiceren met de sportverenigingen en de ouders van voetballende kinderen. Enschedese telt veertig kunstgrasvelden. Die bevinden zich op sportcomplexen van voetbalclubs. Verder liggen in de wijken een onbekend aantal trapveldjes met rubberkorrels. Lees (en luister) ook: CDA Enschede bezorgd over kunstgrasvelden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.