Slechts 11 procent van de kiezers in Twente is teleurgesteld in Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek Kiezen in Stad en land, uitgevoerd door I&O Research. Daaraan deden 1.200 Twentenaren mee. Ik denk dat we de onvrede in het land overschatten , zegt I&O-onderzoeker Peter Kanne.
Gevoel bepalend
Het gevoel van optimisme of teleurstelling is bepalend voor hoe we stemmen. Is het glas halfvol? Dan stemmen we vaker op partijen als VVD, D66 en GroenLinks. De hoopvolle kiezer heeft bovendien meer vertrouwen in de gevestigde orde. De teleurgestelde kiezer kiest vaker voor de PVV, SP of 50PLUS en is doorgaans cynischer over de politiek.
Gevraagd naar de onderwerpen die het zwaarst wegen bij het stemgedrag op 15 maart, dan worden zorg, normen en waarden, sociale voorzieningen en het immigratiebeleid genoemd.
Groeiende teleurstellingen
Hoewel de kiezer hoopvol is over de toekomst, zijn er ook zorgen over de groeiende tegenstellingen in het land. In Twente maken we ons vooral zorgen over de tegenstelling tussen christenen en moslims (46 procent), autochtonen versus migranten (44 procent) en rijk versus arm (29 procent).
Randstad versus platteland
Ook is er in de provincie meer onvrede over de mate waarin de politiek gefocust is op de Randstad. Bijna de helft van alle Nederlanders (45 procent) is het eens met de stelling 'De landelijke politiek begrijpt niet wat er buiten de Randstad speelt'. In Twente is maar liefst 60 procent het hiermee eens.
Kanne wil zeker niet spreken van een Twents calimerocomplex. Ik denk dat het een terechte zorg of verontwaardiging is. De politiek en landelijke media in Nederland zijn heel erg georiënteerd op de Randstad. Driekwart van de Twentse kiezers vindt dat landelijke politici zich meer onder de mensen in de provincie zouden moeten begeven.
Stemgedrag
Dat gevoel van niet gehoord worden, vertaalt zich niet naar heel ander stemgedrag in Twente. Kanne: Want als je kijkt naar tegenstellingen waarover mensen zich echt zorgen maken, dan verschilt Twente niet veel van de Randstad. Het stemgedrag in deze regio komt daarmee grotendeels overeen met het landelijke gemiddelde.
PVV virtueel grootste
Het CDA lijkt hier naar verhouding wel iets groter te worden dan gemiddeld in Nederland. Met name op het Twentse platteland waar het CDA ongeveer even groot is als de VVD. De PVV is net als in heel Nederland virtueel de grootste in Twente. De partij van Geert Wilders doet het in de Twentse steden iets beter dan op het platteland.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM