Enschede FM sprak met Neuroloog Paul Brouwers. Beluister het interview hierboven.
Twee medisch specialisten van MST en een huisarts adviseren hierin om contact op te nemen met de huisarts bij klachten die binnen tien of vijftien minuten overgaan. Duurt het langer, bel dan altijd 112, zeggen de artsen.
Woordvoerder Suzanne van der Goot van de Hartstichting weerspreekt dat advies: ,,Wij zeggen; bel altijd 112.
Bellen huisarts werkt 'vertragend'
Uit onderzoek blijkt volgens Van der Goot dat bellen van de huisarts vertragend werkt. Om hersenschade te voorkomen, moet de patiënt of zijn omgeving daarom altijd direct bij de meldkamer zijn. ,,Daar zitten deskundigen die aan de telefoon beoordelen wat er speelt. Het is een situatie waarin elke minuut telt.
De Hartstichting startte juist vorig jaar een voorlichtingscampagne over dit onderwerp. Onder het motto 'Mond, spraak, arm. Beroertealarm wordt publiek geïnformeerd over het eerder herkennen van signalen. ,,Wachten of het uit zichzelf overgaat is tijdverlies. Tijdverlies is hersenverlies , luidt de boodschap van de campagne.
Vaatchirurg
In een reactie stelt vaatchirurg Edith Willigendael van MST dat voor beide adviezen iets te zeggen valt. Het alarmnummer 112 is volgens haar inderdaad bedoeld voor niets aan duidelijkheid overlatende signalen als een scheve mond, verwarde spraak, een lam been of een lamme arm.
,,Maar er zijn ook signalen die minder duidelijk zijn. Een hand die het even niet meer doet, bijvoorbeeld. Of een paar dove vingers, omdat iemand erop heeft gelegen. Dat dove gevoel kan wegtrekken. Is het niet helemaal duidelijk, dan kan de huisartsenpost ook helpen.
Suzanne van der Goot van de Hartstichting is het daarmee oneens. ,,Ook bij vage signalen: altijd 112 bellen.
Ambulancedienst: er zijn afspraken
Ambulance Oost is het eens met de Hartstichting dat patiënten met verschijnselen die kunnen duiden op een beroerte 112 moeten bellen. Met de neurologen en ziekenhuizen in Twente en Nordhorn zijn volgens de ambulancedienst duidelijke afspraken gemaakt.
,,Zelfs als de klachten over zijn bij aankomst van de ambulance, nemen wij de patiënt met spoed mee naar het ziekenhuis , zegt woordvoerder Kitty Muntenaar.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM