De 38-jarige I.Z. uit Wilp trok woensdagmiddag nadrukkelijk het boetekleed aan in de Zutphense rechtszaal. "Het klopt allemaal wat de officier van justitie zegt. Ik heb er enorme spijt van."
Ook scholen in Deventer en Apeldoorn werden genept. De man had een baantje als docent aan het Etty Hillesum Lyceum in Deventer, aan ROC Aventus in Apeldoorn en aan het Bonhoeffer College in Enschede terwijl hij gebruik maakte van vervalste diploma's. Daarnaast vervalste hij medische verklaringen om vrij te krijgen. Hij had kanker, zijn dochter was ernstig ziek, zijn moeder had zelfmoord gepleegd: allemaal smoesjes om verlof te krijgen. "Het was allemaal niet waar", bekende hij tegenover de politierechter. Tot op de dag van vandaag staat hij voor de klas: momenteel doceert hij in Ede. Daar maakte hij kennelijk geen gebruik van diploma's. Hij is daar een zijinstromer die binnen twee jaar alsnog zijn diploma moet halen. Volgens Z. is de school op de hoogte van de strafzaak.
Gewaarschuwd man
De officier van justitie noemde het opvallend dat Z. een gewaarschuwd man was: in 2012 kreeg hij een werkstraf opgelegd voor fraude. Terwijl hij die werkstraf verrichtte, pleegde hij een deel van de feiten waarvoor hij woensdag terecht stond. "Voor iemand die graag leraar is bent u wel hardleers", zei ze. "Ik vraag me af welk voorbeeld meneer hiermee geeft voor de leerlingen."
Omdat Z. voor soortgelijke feiten dus al een werkstraf kreeg, kon ze die nu niet meer vorderen, zei de officier. Ze kwam uit op 12 weken cel waarvan 10 weken voorwaardelijk. De advocaat vroeg juist wel om een werkstraf. Een celstraf kan de toekomstplannen van Z. definitief doorkruisen. Om leraar te zijn moet je de school een 'verklaring omtrent gedrag' kunnen overleggen. Zo'n verklaring wordt vermoedelijk niet afgegeven als hij een celstraf op zijn strafblad heeft staan. En ja, de man stond dan wel met een vervalste diploma voor de klas, maar over zijn kwaliteiten zijn nooit opmerkingen gemaakt.
De rechter oordeelde dat ze met deze feiten niet om een voorwaardelijke celstraf heen kon. "U wilt een vak uitoefenen waarin u een voorbeeld moet zijn voor kinderen." Ze vond het ook moeilijk te begrijpen dat Z. doorging met het plegen van fraude nadat hij al een werkstraf had gekregen. Ze legde een werkstraf op van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van 30 dagen. Ook moet hij een van de scholen ruim 400 euro aan gemaakte advocatenkosten vergoeden. De school had juridische bijstand in de arm genomen nadat de man geschorst was.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.