Het wereldberoemde Max Planck Gesellschaft heeft vrijdag een vestiging op Universiteit Twente geopend. Met de samenwerking toont de UT haar internationale ambities, waarbij de blik vooral is gericht op Duitsland. Een maand geleden opende op de UT het Fraunhofer Project Center al z n deuren. Fraunhofer is de Duitse tegenhanger van TNO. De regionale industrie kan er terecht met onderzoeksopdrachten.
Donderdag maakte de directie van Kennispark Twente niet alleen de naamswijziging bekend het Kennispark heet nu Novel-T maar sprak daarbij eveneens grote ambities uit. Twente moet volgens de directie van Novel-T de nummer één van Europa worden waar het gaat om het ondersteunen van start-ups en technologiebedrijven. Het is een ontwikkeling die past in de steeds heviger wordende concurrentieslag tussen de technische universiteiten van Twente, Delft en Eindhoven om kansrijke technologiebedrijven te behouden of binnen te halen. Een strijd waarin zich sinds enkele jaren ook Rotterdam en Amsterdam mengen met grote budgetten om start-ups te strikken.
Wetenschappelijk onderzoek
Het Max Planck Gesellschaft (12.300 werknemers) heeft buiten Duitsland slechts zestien vestigingen, waarvan acht in Europa. Het Max Planck Center doet wetenschappelijk onderzoek naar de eigenschappen van vloeistoffen. Het is op de UT ondergebracht bij het onderzoekscentrum voor nanotechnologie MESA+. De universiteit krijgt via het Max Planck Center de beschikking over 5 miljoen euro extra onderzoekssubsidie voor vijf jaar, met de kans op verlenging met dezelfde termijn. Het Max Planck Gesellschaft onderzoekt namelijk periodiek of de verschillende instituten belangrijke resultaten hebben behaald, nog voldoende potentieel hebben en voortzetting verdienen. Het geld voor de UT zal worden gebruikt voor het aantrekken van een achttal (jonge) onderzoekers.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.