Als het om het Twentse belang gaat in Den Haag, worden streekgenoten bondgenoten. Samen strijden kandidaat-Kamerleden voor de regio, al zorgde het geld voor infrastructuur zaterdag voor een boeiende confrontatie.
De knik in de brug over de A1 bij Deventer opent de poort naar Twente. Daar, op de grens van Gelderland en Overijssel, worden de drie Twentse politici in Den Haag - staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu en de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Han ten Broeke (VVD) - bevangen door het gelukzalige gevoel dat ze 'thuiskomen'. "Ik kan overal wonen en werken, maar er is één plek waar ik me echt thuis voel", verklaarde de in Ambt Delden woonachtige Han ten Broeke zaterdag de liefde aan zijn geboortestreek.
Twente
Twente, regio met ruim 600.000 inwoners zou zo graag na 15 maart met meer dan twee parlementariërs in de Kamerbankjes zitten. Dertien Twentse politici doen een gooi naar zo'n blauwe zetel, zes van hen gingen zaterdag in debat over hun inzet voor de Twentse zaak. Naast het trio Dijksma-Ten Broeke-Omtzigt waren dat Jaimi van Essen (D66), Bert Tijhof (ChristenUnie) en Cora Smelik (GroenLinks).
Onderwerpen
Twentse Kamerleden denken over veel onderwerpen hetzelfde. Meer werkgelegenheid, een betere bereikbaarheid en infrastructuur - het zijn onderwerpen die vragen om een hecht blok Twentse parlementariërs. Ten Broeke: "Als het om de inzet voor Twente gaat, zijn jullie mijn bondgenoten en worden partijgenoten in de fractie concurrenten." Door gezamenlijk optrekken kon het Rijksmuseum Twenthe voor sluiting worden behoed en heeft Twente met Almelo nog steeds een volwaardige rechtbank. PvdA'er Dijksma en christendemocraat Omtzigt botsten zaterdag niettemin toen een ander regionaal thema aan bod kwam: de honderden miljoenen euro's die Overijssel de laatste jaren moest bijpassen voor de provinciale infrastructuur
Omtzigt stelde daarover Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving in De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Een door Kees Huls uit Raalte geïnitieerd Wob-onderzoek wees onlangs uit dat in de periode 2006-2015 van de 415 miljoen euro die is geïnvesteerd in de provinciale infrastructuur liefst 315 miljoen uit de kas van Overijssel kwam.
Verantwoordelijke
Volgens Dijksma zorgde vooral ex-minister Camiel Eurlings ervoor dat Overijssel in de periode 2006-2015 veel meer dan andere provincies bijdroeg aan aanleg en onderhoud van rijkswegen en het oplossen van infrastructurele knelpunten. "Ik heb nieuws voor je Pieter", hield Dijksma Omtzigt zaterdag voor, "het is een vorige minister geweest, een partijgenoot van je, die voor deze verdeling verantwoordelijk was." CDA'er Eurlings was van 2007 tot 2010 minister van (toen nog) Verkeer en Waterstaat. Volgens Dijksma moest Overijssel vooral ten tijde van diens ministerschap zo fors in de buidel tasten voor infrastructuur. Dijksma: "Een provincie als Limburg droeg hooguit 1 procent bij, Overijssel een veelvoud daarvan."
Waarheid
Omtzigt was niet overtuigd: "De waarheid is een andere. Nadat binnen deze coalitie gedoe ontstond over de inkomensafhankelijke zorgpremie, moest er ineens een half miljard worden bezuinigd. Dat is onder meer gebeurd door Overijssel fors te laten meebetalen aan al geplande wegen. Dan vind ik het ongeloofwaardig om te wijzen naar een bewindsman die er maar drie jaar zat."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Christian van der Meij