Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede aan Zee
1Twente

Waterweetjes: dit wilde je altijd al weten over water

Elke woensdag posten we in onze instagram-stories een nieuwe reeks waterweetjes, in vorm van een quiz.
We hebben er enkele voor je geselecteerd.

icon_main_info_white_glyph

Wist je dat...

...de nieuwe waterberging en groene linie van de Oldenzaalsestraat straks 7000 m3 water kan bergen?
...Nederlanders gemiddeld 119 liter water per persoon per dag gebruiken? Dat zijn 12 emmers water. Italianen gebruiken veel meer: 236 liter per persoon per dag.
...de gemeente Enschede 20.345 putten heeft? Rioolputten worden ook wel inspectieputten genoemd: dankzij de putten kunnen er inspecties in het rioolstelsel uitgevoerd worden.
...het oudste riool van Enschede 106 jaar oud is? In 1913 is het riool in gedeelten van de Parkweg, Kortenaerstraat en Nijverheidstraat aangelegd.
...als Antarctica smelt, Velve-Lindenhof droog blijft? Als Antarctica smelt stijgt de zeespiegel met zo'n 58 meter. Velve-Lindehof is het hoogste punt van Enschede en blijft om die reden droog.
...in Enschede circa 875 kilometer aan rioolleidingen ligt? Dat is bijna net zo lang als een ritje op en neer naar Berlijn vanaf Enschede.
....in het Kristalbad tussen Enschede en Hengelo 180 miljoen liter water geborgen kan worden? Het Kristalbad is een waterbergings-, waterzuiverings- en recreatiegebied.
...Enschede ooit 82 stadsbeken had? Ze zijn gedempt of ondergronds gelegd.
...er tijdens de mega-hoosbui in augustus 2010 liefst 120 millimeter water viel in Enschede? Dat gebeurde in 14 uur tijd.
...Enschede 13 ondergrondse waterbassins heeft? Ze kunnen gezamenlijk 49 miljoen liter water opslaan.