Het is een beroemd stukje chocolade, fameus om het fairtrade karakter en de ongelijke stukken, waarmee de fabrikant duidelijk wil maken dat ook de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn. Maar wel lastig om te delen als je met 2, 3, 4, 5 of 6 mensen bent, vindt wiskundemeisje en hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets uit Leiden. De reep heeft een grote brok van 33 gram, maar ook stukken van 10, 8, 5 en 4 gram.
Smeets puzzelt wat, constateert dat eerlijk delen onmogelijk is en roept de hulp in van programmeur en technisch knutselaar Heinze Havinga. Ze weet dat hij graag zijn tanden stukbijt op wiskundige berekeningen, vooral als ze lastig zijn. Samen met zijn vrouw Rachel Kremer slaat Havinga aan het rekenen.
Brokjes
Na een aantal weken rekenen ligt er een ontwerp waarmee de Tony s Chocolonely verdeeld kan worden tussen 2, 3, 4, 5 of 6 mensen. Zo telt bijvoorbeeld de reep voor twee een grote brok van 30 gram voor de één, aangevuld met stukjes van 22, 15, 9, 8 en 6 gram. Totaal 90 gram. En de ander mag dan de brokjes van 20, 17, 16, 10, 9, 8, 5 en 5 gram hebben.
Knettersuiker
Tony s Chocolonely is enthousiast en nodigt de Enschedeërs en de hoogleraar uit om hun eigen reep te komen ontwerpen in de fabriek op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. "We mochten onze eigen smaken kiezen. Dus is er nu een reep met pecannoten, knettersuiker en kardemon, eentje met cruesli en banaan en in die van mij zitten gummiberen, knettersuiker en discodip. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het."
Tony s Chocolonely zal de deelbare reep niet op de markt brengen. Daarvoor had Havinga bijvoorbeeld de Sahellanden in zijn ontwerp moeten verwerken. Heinze krijgt nog een tip: je kunt ook gewoon één reep per persoon kunt kopen. Hoeft er niets gedeeld te worden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman