Om in de periode 2018-2022 een nieuwe Agenda van Twente mogelijk te maken, is jaarlijks 12 euro per inwoner van alle gemeenten nodig. Dat komt neer op zo'n 7,5 miljoen euro van de veertien gemeenten per jaar. Niet-overheidsorganisaties moeten worden overgehaald een vergelijkbare bijdrage te leveren. Met deze miljoenen wordt geïnvesteerd in projecten die de regio sociaal-economisch moeten versterken.
Het bedrag van 12 euro per inwoner per jaar is een van de financiële varianten die op tafel ligt. Dat blijkt uit de concept-Agenda van Twente voor de komende vijf jaar, waarover de gemeentebesturen zich buigen. De raadsleden uit de regio spreken op 20 april over de nieuwe agenda en de financiering. Voor de zomer moet een besluit worden genomen.
Verschillende modellen
Patrick Welman, voorzitter van de bestuurscommissie die de nieuwe Agenda van Twente voorbereidt, wilde maandag niet ingaan op de 12 euro per Twentenaar per jaar. "Er zijn verschillende modellen denkbaar."
De variant van 12 euro per inwoner is financieel gezien het meest vergaand. In een ander model wordt gesproken over 5 euro als basisbedrag voor de Agenda van Twente. Mochten de gemeenten zich achter de plannen scharen, dan is er een bedrag beschikbaar dat vergelijkbaar is met de 8 miljoen die in de periode 2008-2017 jaarlijks in de Agenda van Twente is geïnvesteerd. Daartoe is het dividend van afvalverwerker Twence gebruikt. De verwachting is dat de nieuwe agenda niet langer via de winstuitkering van Twence wordt bekostigd, maar rechtstreeks uit de gemeentelijke begrotingen.
Toptechnische regio
In de beoogde agenda wordt het zwaartepunt gelegd op Twente als 'toptechnische regio'. Die moet bedrijvigheid aantrekken, biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor burgers en bedrijven en is gemakkelijker bereikbaar. De toepassing van technische kennis moet leiden tot slimmere ontwerp- en productiemethoden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay