Projectleider Rien Wilderink van de gemeente zegt het eerlijk. "We dachten dat de mensen wel zouden snappen waarom bomen en struiken moesten worden verwijderd. Dat hebben we onderschat. We hebben het eindbeeld dat we ook zorgen voor nieuwe natuur, onvoldoende voor het voetlicht gebracht. Het moet iedereen duidelijk worden dat hier straks meer groen is dan voorheen."
Emoties
Henk Visscher, landschapsarchitect van 't Vaneker, begrijpt de emoties onder bewoners goed. "Maar als je geen onderhoud pleegt en groen vervangt, raak je het op den duur kwijt."
Het moet iedereen duidelijk worden dat hier straks meer groen is dan voorheen
Projectleider Rien Wilderink
Dat afgelopen winter op flinke schaal in 't Vaneker is gekapt en gesnoeid, heeft voor een deel met achterstallig onderhoud te maken. Defensie, de vorige eigenaar van het 80 hectare grote gebied, heeft de laatste vijftien jaar de natuur in bospercelen haar gang laten gaan. Het groenbeheer is nu voortvarend opgepakt.
Omdat er in totaal tweehonderd woningen op grote kavels worden gebouwd en er ook riolen, leidingen en weggetjes worden aangelegd, is het onvermijdelijk dat de omvorming gevolgen heeft voor het bestaande groen.
Nieuwe natuur
Tegelijkertijd wordt gezorgd voor nieuwe natuur. Binnenkort wordt de voormalige sporthal gesloopt. De toekomstige kavelcluster op de vroegere sportvelden wordt ingericht als coulisselandschap, met nieuwe houtwallen die worden beplant met heesters en struiken. Daarnaast worden ruim tweehonderd nieuwe bomen geplant. Bestaande natuur wordt soms op een andere plek teruggegeven. Zo zullen vijftig grote eiken met kluit en al worden verplant, met een speciale machine.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Reinier van Willigen