Volgens de politie zijn er meerdere oorzaken. Zo komt het voor dat agenten te laat doorgeven dat ze aanwezig zijn, bijvoorbeeld doordat ze uitstappen om achter een verdachte aan te gaan of om snel eerste hulp te verlenen. En als in geval van medische spoed de ambulance eerder ter plekke is, krijgt de politie-eenheid opdracht om zwaailicht en sirene uit te doen en met gewone snelheid verder te rijden. Hierdoor loopt de aanrijtijd op.
Twente onder de 90 procent
Enschede is niet de enige stad die het streefpercentage niet haalt. In andere dorpen en steden in Twente ligt het percentage onder de 90 procent, waarmee de politie in deze regio dus gemiddeld onder het streefpercentage ligt.
"Het percentage hebben we op zich niet gehaald, maar toch denken we dat de conclusie moet zijn: als het er op aankomt is de politie er, ook in Oost-Nederland", aldus de politie. In de meeste gevallen was de politie tussen 3 en 10 minuten aanwezig, in 15 procent van de gevallen duurde het langer dan een kwartier.
De politie was vorig jaar in Twente in 86,1% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse. In 2015 lag dat percentage nog op 84,3%.
Oldenzaal het snelst
De politie in Oldenzaal is in geval van nood het snelst ter plaatse van alle dorpen en steden in Overijssel en Gelderland. In 93,6 procent van de gevallen is de politie daar binnen een kwartier aanwezig.
Top 10 Overijssel
1. Oldenzaal: 93,6 procent
2. Hengelo: 90,9 procent
3. Kampen: 89,5 procent
4. Zwolle: 89, 1 procent
5. Enschede 88,9 procent
6. Raalte: 88,7 procent
7. Almelo: 88,0 procent
8. Hellendoorn: 86,9 procent
9. Hardenberg: 85,7 procent
10. Deventer: 85,1 procent
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM