Enschede gaat tegen het landelijke besluit in om te stoppen met de maatschappelijke stages op het voortgezet onderwijs. Dat houdt in dat alle derdejaars scholieren ook volgend jaar minimaal 30 uur vrijwilligerswerk moeten doen. De middelbare scholen in Enschede en wethouder Eelco Eerenberg hebben hier donderdag een nieuw contract voor getekend.
Het vorige regeerakkoord schafte de maatschappelijke stage af in het schooljaar 2015-2016, maar volgens de Enschedese partners is de stage erg belangrijk. Zo maken zij kennis met andere groepen en leveren ze zelf een actieve bijdrage aan de samenleving, belangeloos , licht de gemeente toe. Leerlingen helpen tijdens een maatschappelijke stage bijvoorbeeld mee met activiteiten in speeltuinen, bij sportclubs, bij culturele- of zorginstellingen maar ook bij evenementen in de binnenstad. De scholieren krijgen hier geen financiële vergoeding voor.
Enschede beschikt over een netwerk van 350 stageaanbieders voor ruim 2.000 leerlingen. Wethouder Eerenberg beschrijft het belang van de maatschappelijke stage: Wij vinden het niet alleen belangrijk dat leerlingen kennismaken met vrijwilligerswerk, maar ook met bedrijven en organisaties. Die ervaring helpt hen bij het maken van een goede keuze voor hun toekomst.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman