Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Veelbelovende Enschedese start-up failliet na schuld van bijna een miljoen

258095 sistermans

De Enschede start-up Blue4Green behoorde tot de pareltjes van Universiteit Twente. In 2009 won het de Young Technology Award. Maar de veelgeprezen start-up is bezweken onder een schuld van 950.000 euro.

"De technologie werkte nog niet voldoende. Er moest opnieuw geld in, zeker enkele tonnen, en dat hebben we niet kunnen vinden bij investeerders. Toen hield het op." In drie zinnen schetst Daan Sistermans (54) het requiem van het zo beloftevolle Twentse technologiebedrijf. Sistermans, voormalig divisiemanager bij Grolsch en ex-directeur van Redbull Nederland, stond in 2008 met UT-student Erik Staijen (36) uit Delden aan de basis van Blue4Green.

Antibiotica
Staijen mocht in 2011 zelfs zijn opwachting mocht maken op het prestigieuze World Economic Forum in Davos. Hij vertelde op dit jaarlijkse treffen van de groten der aarde uit de politiek, het bedrijfsleven en wetenschap over zijn uitvinding waarmee melkveehouders het gebruik van antibiotica kunnen reduceren. Maar ondanks alle roem en publiciteit ging zijn geesteskind dus failliet. "Dit is supervervelend, we waren hartstikke ver", zegt Staijen. "En je weet dat de technologie waarmee wij bezig waren eens op de markt gaat komen. Het is wrang als een ander dat dan gaat doen." De lab-on-a-chiptechnologie van Blue4Green zou voor een revolutie gaan zorgen in de veterinaire geneeskunde. Met een druppeltje bloed van de koe, afgenomen in de stal, zou met het mobiele lab ter plekke het calcium- en magnesium gehalte in het bloed kunnen worden gemeten. En daarmee het risico dat de koe melkziekte ontwikkelt na het kalveren. Blue4Green berekende met de University Wageningen dat een boer met 100 koeien 15.000 tot 40.000 euro per jaar zou kunnen besparen met hulp van het mobiele lab.

100 procent
Het bedrijf wint er in 2009 de Young Technology Award mee. Jurylid Geert Kolthof zegt in een toelichting: " We hebben ons als juryleden de vraag gesteld of we hier zelf geld in zouden stoppen en het antwoord luidt: ja!" Maar het bleef uiteindelijk bij zonnige voorspellingen. Want Blue4Green slaagde er in de acht jaar van zijn bestaan niet in om de ingewikkelde technologie 100 procent goed te krijgen. "Ik heb me er echt op verkeken", geeft Daan Sistermans toe. "Het was iets totaal nieuws; het was echt high-tech waarmee we bezig waren. In Nederland werkte het systeem op een gegeven moment meestal wel goed, maar bij heel warm weer met een hoge luchtvochtigheid kon je er niet van op aan. Dat kwam vooral bij testen in de VS aan het licht."

Doorstart
PPM Oost en een particuliere veehouder hebben bij twee financieringsrondes geld in het bedrijf gestoken. Maar voor 'een derde technologieronde', zoals Staijen het noemt, bleken geen investeerders meer te vinden. Het aantal werknemers bij Blue4Green ging terug van vijf naar één. En ook Erik Staijen vond uiteindelijk een andere baan. Hij is nu marketingmananger bij chip-fabrikant Micronit in Enschede. Staijen hoopt nog op een doorstart van Blue4Green, dat volgens curator Jetse Eringa een schuld van 950.000 euro achter liet. Eringa: "De technologie is mooi en kansrijk, maar nog niet volmaakt. Het probleem bij veel high-techbedrijven is dat de techneuten vaak te optimistisch zijn en zeggen dat er nog één investeringsrondje nodig is voor het product marktrijp is. De praktijk blijkt dan toch anders." Eringa praat nu met overnamekandidaten. "Ik geef een doorstart een redelijke kans."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.