Handig. Al die online-diensten zoals Thuisbezorgd.nl die het je zo makkelijk hebben gemaakt via je smartphone of tablet eten te bestellen. Niet meer wachten in een rij van bellers, of gedoe met het afrekenen bij de kassa of koerier. Maar dat gemak heeft een prijs: 10 tot 30 procent van wat iemand voor zijn pizza, tjap tjoy of shoarmaschotel betaalt, verdwijnt volgens Andreas Weber en Arjan Zwarteveen van het Enschedese bedrijf App This Group in de zakken van de bestelservice.
Ander model
"Wij hanteren met onze app Leqqr een ander model, waarbij zowel de klant als de restauranthouder profiteert", zegt Weber. "We vragen geen percentage per bestelling, maar een vast maandelijks bedrag van enkele tientjes of een vast bedrag per bestelling", legt Zwarteveen uit. "Dat scheelt gauw duizenden euro's per jaar. Dat hoeft de ondernemer dus niet terug te verdienen met hogere prijzen of goedkopere ingrediënten van een lagere kwaliteit."
App This begon ongeveer een jaar geleden in Enschede met Leqqr.nl. De helft van de inmiddels 400 aangesloten horecabedrijven is in Twente gevestigd, de andere ondernemingen zitten vooral in Amsterdam. Dit jaar wordt een wervingscampagne in andere grote steden gevoerd.
Twee sporen
Zhinin Deng van het Hengelose sushirestaurant Kama Sushi pioniert sinds november met Leqqr. Hij zit al bij een grote besteldienst en heeft een 'goed gevoel' bij de nieuwe mobiele app, die hem 35 cent per bestelling kost: "Het is goedkoper en werkt heel makkelijk. De klanten zien ook de naam van Kama Sushi veel beter. Het heeft even tijd nodig, maar ik zie goede kansen."
Keuzemenu
Leqqr volgt twee sporen. Het eerste spoor is de techniek waarmee horecaondernemers via hun eigen website, Facebookpagina of andere bestaand digitaal kanaal een toegankelijk keuzemenu voor de gebruiker kunnen inrichten.
"Op die manier blijft de onderneming voorop staan en kan de ondernemer zijn eigen naam veel sterker vermarkten", zegt Weber. "Wij leveren de techniek, ook voor de Facebookpagina van het restaurant, maar de ondernemer zit zelf aan het stuur. Hoe meer hij er van zichzelf in blijft stoppen, hoe groter de kans op succes. "
Gewoontedier
Toch wil App This graag ook de naamsbekendheid van Leqqr laten groeien, bijvoorbeeld via de app waarmee de klant een groot aanbod uit restaurants en maaltijden in zijn woonomgeving krijgt. "Dat overzicht noemen we de community, waarin al die bedrijfjes elkaar gaan versterken", zegt Zwarteveen.
"De Nederlander is een gewoontedier, dat op zaterdag steeds dezelfde bestelling bij dezelfde snackbar doet en op zondag bij zijn eigen chinees dat ene nummertje kiest. Leqqr geeft een bredere keuze én beloont straks via voordeelacties de klant die trouw aan zijn restaurant is."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto Emiel Muijderman.