Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twente moet 100 hectare aan bedrijventerreinen schrappen

258675 bedrijventerrein

Er verdwijnt in Twente ruim 100 hectare voor industrie bestemde grond. De provincie en dertien gemeenten hebben daarover afspraken gemaakt. Almelo doet nog niet mee.

Er is te veel bedrijventerrein in Twente Uit eerdere onderzoeken bleek al een groot overschot. Dat is nu becijferd op 103 hectare. Uiterlijk 1 juli 2020 mogen gemeenten niet meer bedrijfsgrond hebben dan lokaal nodig is.

De gemeenten Enschede, Twenterand en Hellendoorn leveren bij elkaar binnen een jaar 22,5 hectare industriegrond in. Voor 1 juli 2020 volgt nog eens 86 hectare. Te schrappen door eveneens Enschede en Hellendoorn, maar ook Borne/Hengelo, Almelo, Rijssen-Holten en Wierden leveren een bijdrage, is de bedoeling.

Ene gemeente dupe van de ander
Het terugdringen van het overschot is van belang voor de regionale economie, vindt de provincie Overijssel. Een teveel aan bedrijfsgrond in de ene gemeente heeft tot gevolg dat de bestuursrechter een plan afkeurt voor een bedrijventerrein in een buurgemeente. Gemeenten zijn daardoor niet in staat nieuwe bedrijventerreinen te ontwikkelen die passen bij wat gevraagd wordt. Daarmee staat ook de kwaliteit van de terreinen onder druk.

Inleveren
Volgens de afspraken passen de gemeenten Enschede, Twenterand en Hellendoorn binnen een jaar een deel van hun bestemmingsplannen aan, waardoor Enschede en Twenterand elk 10 hectare industriegrond inleveren en Hellendoorn 2,5 hectare. Enschede levert in op de Usseler Es, waar nu 58 hectare beschikbaar is. Het gaat om grond die nog niet bouwrijp is.

Twenterand heeft zelf aangegeven 10 hectare te schrappen. Op de in te leveren grond, die al is afgewaardeerd naar landbouwgrond, wordt waarschijnlijk een zonnepark gebouwd.

De gemeente Hellendoorn stopt met het bedrijventerrein Kruidenwijk-Zuid. Daarmee is Hellendoorn er nog niet. In de komende drie jaren moet in deze gemeente nog eens 6 hectare bedrijfsgrond verdwijnen. Voor Enschede geldt dat nog 32,6 hectare ingeleverd worden.

Almelo weigert
Almelo, dat voor een mindering van 22,7 hectare in de komende 3 jaren wordt aangeslagen, heeft de provincie laten weten daar niet voor te tekenen. Het zou de al noodlijdende gemeente te veel geld kosten. De provincie kan Almelo er in het uiterste geval wel toe dwingen, middels een zogenoemde aanwijzing. De gesprekken om dat te voorkomen lopen nog.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Wouter Borre.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.